Seguretat vial
Motor Seguretat 25/02/2023

Saps com fer servir un kit antipunxades? T'ho expliquem en quatre senzills passos

Els kits antipunxades són una alternativa als pneumàtics de recanvi, però cal saber fer-los servir adequadament

3 min
Saps com fer servir un kit antipunxades? T'ho expliquem en quatre senzills passos

Quan anys enrere teníem la mala sort de punxar una roda l'únic que podíem fer era, o bé canviar-la fent servir la roda de recanvi i el gat, o bé esperar que passés algú per la carretera i s'oferís a arribar a la ciutat més propera per alertar de la nostra situació al taller més proper.

L'arribada dels telèfons mòbils va fer que ja no calgués dependre de ningú i que nosaltres mateixos poguéssim trucar la grua, però el procediment de canviar la roda era exactament el mateix. La innovació en aquest terreny ens ha portat pneumàtics run-flat que permetien continuar circulant malgrat haver punxat, kits de reparació de pneumàtics formats per una massilla, un punxó i unes tires vulcanitzades que segellen la punxada i fins i tot els kits antipunxades, que són l'element del qual en parlarem avui.

Què és un kit antipunxades?

Molts fabricants d'automòbils han anat eliminant progressivament les rodes de recanvi dels vehicles en favor d'uns kits que serveixen per reparar petites punxades per poder continuar la marxa. Els motius són diversos, però principalment se centren en aprofitar millor l'espai (les rodes treuen molta capacitat al maleter i molesten a l'hora d'encabir les bateries d'un vehicle elèctric) i en el fet que gairebé ningú no sap canviar una roda adequadament.

Així, a dia d'avui no és gens habitual trobar rodes de recanvi als vehicles, tret d'alguns 4x4 o vehicles realment voluminosos. A canvi les marques aprofiten un espai molt més reduït per guardar un kit que, segons afirmen, serveix per reparar punxades. Es tracta del kit antipunxades, un conjunt d´eines entre les quals acostumem a trobar un compressor, un pot amb un líquid segellant i un tub. I sí, malgrat sembli impossible amb aquests elements i seguint uns passos molt senzills podrem reparar una punxada... sempre i quan sigui neta (no podrem fer res si tenim un tall al pneumàtic).

Canviar un pneumàtic sempre havia sigut el procés més habitual, però cada cop és menys freqüent

Aleshores, com funciona un kit antipunxades?

D'entrada convé assenyalar que existeixen dos tipus de kits antipunxades, els manuals i els automàtics. Són gairebé idèntics, però en els primers haurem d'introduir el líquid segellant al pneumàtic de forma manual i en els segons el compressor elèctric s'encarregarà de tota la feina. Per tant, posem-nos en situació: notem que alguna cosa no va bé, veiem que hem punxat un pneumàtic, ens aturem a una zona segura, ens posem l'armilla reflectant, col·loquem el triangle (o el llum V-16 d'emergència) i agafem el kit antipunxades per reparar el pneumàtic. Què haurem de fer?

  1. Connectem el tub al pot d'escuma segellant
  2. Introduïm el tub a la vàlvula per la qual acostumem a inflar el pneumàtic i buidem el seu contingut
  3. Desconnectem el tub de la vàlvula quan el pot estigui buit
  4. Connectem el compressor a la vàlvula i l'activem per inflar la roda

Amb aquests quatre senzills passos ja tindrem el nostre pneumàtic reparat i llest per continuar la marxa. El procediment descrit correspon a un kit antipunxades manual, ja que en el cas dels automàtics només haurem de connectar el pot d'escuma al compressor i alhora aquest darrer element a la vàlvula. A partir d'aquí, el pot es buidarà de manera automàtica i després el compressor inflarà la roda.

Té sentit fer servir un kit antipunxades?

Arribem a la pregunta del milió. Es millor una roda de recanvi o un kit antipunxades? La resposta és que... depèn. Si sabem canviar una roda i no ens preocupa haver de realitzar aquesta operació, és molt millor disposar d'un pneumàtic com els altres perquè ens estalviarem haver de passar pel taller en cas de punxada. Però si no en sabem, el kit antipunxades és ideal per poder continuar la marxa i ens permet circular de forma segura fins que, quan puguem, canviem el pneumàtic punxat.

Això sí, cal tenir present que avui en dia en cas de punxada la majoria de la gent truca la grua, que s'emporta el vehicle a un taller on es pot reparar convenientment el pneumàtic... o substituir-lo per un de nou. Tenint això en compte, el fet de disposar d'una roda real al vehicle només serveix per reduir l'espai disponible i afegir-hi pes. Així doncs, els kits antipunxades poden ser una bona solució temporal. Ah, i finalment un darrer consell: els kits antipunxades tenen data de caducitat: normalment és d'uns quatre anys, així que ja podeu consultar l'estat del vostre, si és que en disposeu, per evitar comprovar-ho quan realment faci falta.

stats