Motor Viatjar amb nens

Tauletes i mòbils al cotxe: ¿ajuden o maregen?

Analitzem si l’ús de dispositius mòbils durant els viatges llargs pot ser contraproduent

Tauletes i mòbils al cotxe: ajuden o maregen?
Ara Motor
12/08/2018
2 min

La majoria de mares i pares portem el telèfon i la tauleta ben carregats de bateria per mirar de distreure els petits –o no tan petits– en els trajectes llargs. Ara bé, la major part de vegades no afavorim la desaparició dels marejos, sinó que en realitat els estem facilitant quan utilitzem un dispositiu mòbil durant el trajecte.

L’explicació és ben senzilla: el mareig en el cotxe o cinetosi (el seu nom tècnic) es produeix a causa de la descoordinació entre el cos humà, que es manté quiet, i la sensació de moviment que percebem al nostre voltant.

El fet de centrar la mirada i l’atenció en un sol punt, com ara la tauleta o el mòbil (o un llibre de contes), fa que aquesta descoordinació sigui més pronunciada, cosa que afavoreix l’aparició de marejos i malestars.

Els nens són més propensos a patir marejos, tot i que no pocs adults també en pateixen. La raó és que a l'haver d’ocupar les places posteriors i tenir menys alçada que un adult els petits no poden fixar gaire la mirada en el paisatge, se'ls genera més sensació de tancament i la descoordinació entre el moviment cinètic del cotxe i el cos aturat augmenta.

Amb els anys –especialment a partir de l’adolescència– la cinetosi acostuma a desaparèixer en la major part de casos, i no és estrany veure adolescents o joves utilitzant el mòbil en una carretera de revolts sense que per això pateixin el més mínim mareig. Ara bé, si sou adults propensos a patir marejos al cotxe, és del tot convenient que segueu a la plaça davantera, eviteu llegir o mirar gaire el telèfon o la tauleta i fixeu la mirada en el paisatge canviant mentre gaudiu del viatge per carretera.

stats