5 motius pels quals un cotxe familiar pot ser millor que un SUV
Els SUV fa anys que registren uns èxits de vendes aclaparadors arreu del món, però marques com Hyundai encara mantenen a les seves gammes models familiars

La moda SUV va arribar al nostre mercat fa gairebé dues dècades i no només s'ha consolidat amb el pas dels anys, sinó que fins i tot s'està enfortint en aquesta etapa de transició cap a l'electrificació. Cada cop hi ha més fabricants d'automòbils (especialment xinesos) i totes aquestes gammes noves tenen una important oferta de vehicles SUV. Però que aquest tipus de vehicles tingui un gran èxit al nostre mercat gràcies a la seva polivalència no vol dir que siguin els cotxes que realment necessiten tots els compradors.
I és que hi ha molts altres tipus de carrosseries que poden complir perfectament amb les necessitats dels usuaris fins i tot de manera més encertada que un SUV. Per exemple, hi ha els SUV esportius, però no necessàriament són la millor opció per a tothom que busca un esportiu, de la mateixa manera que hi ha SUV urbans i no necessàriament són la millor opció per a tothom que busca un utilitari.
És per aquest motiu que hem aprofitat la prova del Hyundai i30 CW, la versió familiar del reeixit compacte i30, per exposar cinc motius pels quals un cotxe familiar pot ser millor que un SUV. Concretament, hem escollit la versió microhíbrida 1.5 T-GDi de 140 CV associada al canvi automàtic de set velocitats i a l'acabat esportiu N Line.
5 motius pels quals un cotxe familiar pot ser millor que un SUV
1. Millor dinàmica de conducció
Les lleis de la física són les que són i no es poden contradir. És per aquest motiu que resulta fàcil entendre que un SUV de mida equivalent a la d'un familiar, per la seva carrosseria més elevada, i un volum i un pes més alts, tindrà un comportament dinàmic pitjor. Això no només és important si el que es busca és un model amb prestacions elevades, sinó en l'ús diari.
Per exemple, el Hyundai i30 CW d'aquesta prova equipa un motor 1.5 gasolina microhíbrid de 140 CV que accelera de 0 a 100 km/h en 9,9 segons, mentre que el model equivalent en SUV, un Hyundai Tucson 1.6 T-GDi de 160 CV, necessita un motor de més cilindrada i 20 CV superior per aconseguir una xifra d'acceleració gairebé idèntica.
A més, no és cap secret que els SUV acostumen a ser menys àgils i dinàmics a la carretera. En contrast, el Hyundai i30 CW, amb un centre de gravetat més baix, ofereix una conducció més estable i segura tant en autopistes i autovies com en carreteres revirades. La seva suspensió i xassís optimitzats proporcionen un equilibri ideal entre comoditat i esportivitat, un fet força més complicat de trobar en la majoria de SUV equivalents.
2. Menys consum de combustible
Seguint la mateixa lògica de l'apartat anterior, el fet que un cotxe familiar sigui més compacte i lleuger que un SUV equivalent té un impacte directe en els consums. D'entrada, hem de tenir en compte un fet diferencial: el pes. I és que el Hyundai i30 CW que avui ens ocupa atura la bàscula en 1.412 quilos, mentre que models similars com el Volkswagen Tiguan, el Cupra Terramar o el Peugeot 3008, amb motoritzacions equivalents, superen els 1.600 quilos.
Si a tot plegat hi sumem el fet que l'aerodinàmica d'un SUV acostuma a ser pitjor que la d'un cotxe familiar, la balança acostuma a decantar-se cap al cantó dels familiars. En el cas del Hyundai i30 CW el consum homologat és de 6,3 litres cada 100 quilòmetres, una xifra que durant la prova fins i tot vam poder rebaixar una miqueta, fins als 6,2 litres.
3. Més espai de càrrega útil
Potser aquest és el punt més important a l'hora de parlar dels cinc motius pels quals un familiar pot ser millor que un SUV. I és que al final el que el comprador d'un SUV busca és tenir un cotxe polivalent, mentre que el que busca el comprador d'un vehicle amb carrosseria familiar és gaudir del màxim espai a l'interior. El motiu és evident: el SUV és el cotxe que és, sense cap altra alternativa, mentre que el vehicle familiar acostuma a derivar d'una altra model.
Per exemple, el Hyundai i30 CW deriva del Hyundai i30 amb carrosseria compacta, però respecte a aquest model augmenta la capacitat del maleter en 207 litres, passant dels 395 del model normal als 602 del familiar. Un cotxe similar com el Hyundai Tucson té un maleter de 577 litres, mentre que un Volkswagen Tiguan disposa de 550 litres i un Peugeot 3008 es conforma amb 520 litres.
Però no només hi ha una diferència en les capacitats dels maleters entre els familiars i els totcamí, sinó també en la seva practicitat. Per exemple, la boca de càrrega dels SUV, en ser cotxes d'estil totterreny, acostuma a situar-se en una posició més elevada que en els vehicles familiars. Això pot anar bé en determinades ocasions, però normalment agrairem no haver d'aixecar gaire sovint objectes voluminosos o pesants.
D'altra banda, els cotxes amb carrosseria familiar presenten uns maleters amb formes molt regulars en què es maximitza l'espai de càrrega, ja que s'han concebut específicament per aquesta finalitat. En canvi, en el món dels SUV ens hi podem trobar de tot, perquè habitualment es fa prevaldre l'estètica exterior per sobre de la practicitat interior.
4. Estèticament poden ser més atractius
Aquest apartat és purament subjectiu i, com a tal, pot aixecar polèmica en tots aquells que no estiguin d'acord amb la meva opinió. D'entrada, vull aclarir una cosa: aquesta afirmació no l'hauria fet ara fa 15 o 20 anys, quan en molts casos els vehicles familiars tenien un aspecte que no es diferenciava gaire del dels cotxes fúnebres. Però les marques ràpidament van adonar-se que havien de fer els seus familiars més atractius, i el resultat en molts casos és espectacular. Així doncs, cotxes com el Hyundai i30 CW d'aquesta prova, amb un voladís posterior més llarg que el del model compacte però amb una caiguda posterior gairebé d'estil cupè resulta com a mínim igual d'atractiu que el model compacte.
El que també és una evidència és que hi ha SUV que són realment macos, i la prova d'això és el seu elevadíssim nivell de vendes. Amb tot, jo personalment continuo quedant-me amb els vehicles amb carrosseria familiar, siguin derivats de compactes o de berlines. Però, com deia al principi... sobre gustos no hi ha res escrit.
5. El preu és sensiblement inferior
El darrer punt d'aquesta llista té a veure amb el preu de compra, però també necessita alguns aclariments. És important que, quan es diu que els cotxes amb carrosseria familiar acostumen a ser més econòmics que els SUV equivalents, tinguem present que hem de comprar dos models similars i, a ser possible, de la mateixa marca. Per exemple, el rival totcamí més directe que té el Hyundai i30 CW dins de la mateixa marca és el Tucson. I la diferència de preu és notable, ja que mentre que el familiar està disponible des de 24.950 euros, el SUV arrenca en 28.725 euros.
Si mirem altres marques també passa el mateix. Per exemple, el Seat Leon Sportstourer té un preu de partida de 23.141 euros, mentre que l'Ateca arrenca en 25.800. I molt més espectacular és la diferència que hi veiem a Toyota, en què trobem el Corolla Touring Sports disponible des de 28.000 euros i per accedir al RAV4 hem de preparar 41.500.
Conclusió
Després de tot el que s'ha exposat, estic segur que el Hyundai Tucson continuarà venent-se millor que l'i30 CW que il·lustra aquest article. La raó és que, malgrat que es puguin trobar 5 arguments a favor del model familiar (o més), en línies generals als potencials clients els agrada més la idea de tenir un SUV que no un model derivat d'un compacte. Ja sigui per aparença, per comoditat a l'hora d'accedir al vehicle o perquè agrada més l'estil totterreny; el cas és que els SUV continuen venent-se a la perfecció.
Precisament per aquest motiu continua resultant tan interessant que algunes marques encara apostin per vehicles familiars com el Hyundai i30 CW. Perquè té un maleter enorme, és atractiu visualment, està ben equipat i, amb el motor 1.5 T-GDi de 140 CV, ofereix un molt bon equilibri entre consums i prestacions. Com dèiem, la gamma arrenca en 24.950 euros, però la versió amb acabat N-Line i aquesta motorització se'n va als 29.425 euros.