Gamma Peugeot eco: el lleó es torna més saludable

BarcelonaLes vendes de cotxes elèctrics i de models híbrids endollables han viscut un creixement molt important en els últims temps, fins i tot a pesar de la crisi del covid-19. En el primer cas s’han doblat en l’últim any, i en el segon s’han triplicat.
Aquesta realitat fa que tots els fabricants tendeixin a incrementar la seva oferta, veient la voluntat dels usuaris de millorar la qualitat del medi ambient. Les xifres encara poden ser més positives quan tinguem la perspectiva per analitzar les conseqüències dels diferents plans per estimular la venda dels models més sostenibles.
Una de les marques que s’ha apuntat amb més fermesa a aquest corrent és Peugeot. De moment, la marca del lleó és la segona en vendes de vehicles electrificats a Espanya darrere de Renault. I és que, per ara, el 95% dels integrants del seu catàleg es poden beneficiar del pla Renove, i un 96% dels seus models emeten per sota dels 102 grams de CO2 per quilòmetre.
L’objectiu del constructor francès del grup PSA és que el 2025 qualsevol client de la marca pugui optar per la versió electrificada de tots els models que configurin aleshores la seva gamma de cotxes. I de moment ja ho estan aconseguint, perquè el 208, els SUV 2008 i 3008, el 508 -tant en la versió berlina com en la SW-, i les furgonetes comercials Traveller i Expert ja tenen la seva declinació eco en aquesta línia.
L’aposta de Peugeot per les versions elèctriques es basa en tres pilars: modernitat, sostenibilitat i economia. I és que si bé els cotxes elèctrics són força avançats des del punt de vista tecnològic, si analitzem la seva mecànica veurem que és molt més senzilla que la que incorporen els automòbils que encara fan servir motors de combustió. La clau és que, en el primer cas, la quantitat de peces és molt menor (de l’ordre d’un 60% menys en un d'elèctric), i d’aquestes, les que estan sotmeses a moviments o friccions que requereixen un manteniment periòdic són mínimes. Amb menys peces, menys riscos d’avaries, i en el cas dels elèctrics no hem de pensar en problemes a la transmissió (canvi), en la reposició de l’oli, en el canvi de filtres o bugies, ni en les corretges que cal substituir de tant en tant. La capacitat de retenció del motor (l’efecte fre motor) també permet allargar el manteniment dels frens (substitució de pastilles o discos).
Això sí: la refrigeració dels motors elèctrics és més crítica, i el cost de les bateries és molt més alt que en el d’un model amb motor d’explosió.
Aquest fabricant ha fet un estudi molt interessant partint del model 208, que aquest any va rebre el guardó de Cotxe de l’Any a Europa. Mentre que en la versió e-208, l’elèctrica, el cost per fer un recorregut de cent quilòmetres pot estar entre 0,55 i 2,04 € (depenent de les tarifes elèctriques contractades i el moment del dia que fem la càrrega d’aquesta energia), en el seu equivalent propulsat per un motor tèrmic de gasoil la despesa s’enfila fins als 5,2 euros per fer la mateixa distància. Un avantatge que encara és més gran si el model comparat és el de gasolina.
Recentment he pogut provar els dos turismes totalment elèctrics de Peugeot, l’e-208 i l'e-2008 en recorregut urbà, i l’experiència ha estat molt satisfactòria, ja que el rendiment d’aquestes dues versions en aquest àmbit no està gens per sota del que ja coneixíem amb els models homòlegs que fan servir carburants fòssils com a energia de propulsió.
En el cas del turisme, la versió elèctrica ja suposa un 7% de les comandes d’aquest model (una xifra gens menystenible de més de deu mil unitats), i en el del SUV representa el 3,5% de les vendes d’aquest producte fabricat a Vigo. PSA és l’únic fabricant que fa cotxes totalment elèctrics a les diferents fàbriques que te a Espanya, un valor molt important que el situa en una posició d’avantatge respecte als seus competidors.
Tant el 208 com el 2008 elèctrics porten el mateix motor, que entrega l’equivalent a uns 136 CV de potència, alimentat per una bateria de 50 kWh que proporciona una autonomia de 340 quilòmetres. Un propulsor que ens permet triar entre tres estils de conducció i de frenada diferents, en funció de l'ús que en vulguem fer.
Si l’endollem a un terminal domèstic reforçat, a casa, podem fer tot el procés de recàrrega en setze hores i controlar-lo en tot moment a través de l’aplicació MyPeugeot, que podem governar des del mòbil.
Cotxes silenciosos, sense vibracions i, sobretot, que generen zero emissions.
El Tesla xinès per només 3.500 euros
Es diu Wuling Hong Guang Mini EV i ja ha aconseguit superar les vendes del sobrevalorat Tesla Model 3 al mercat xinès. I és que no va gaire pitjor que l’incomprensiblement idolatrat cotxe americà, però val deu vegades menys: 3.500 euros, contra els 36.000 que demanen per l’elèctric americà en aquell país.
Darrere d’aquest microcotxe hi ha General Motors, que ha establert diverses aliances al país asiàtic per fer vehicles elèctrics.
El Mini EV el van començar a distribuir al juliol i està obtenint un volum de vendes important, gràcies sobretot al seu preu tan competitiu. Esclar que per aquests diners no podem obtenir gran cosa en un cotxe que fa una mica més de tres metres de llarg i que, en la versió més bàsica, no porta aire condicionat i equipa una bateria de només 9,3 kWh que diuen que permet una autonomia de 120 quilòmetres, amb un comportament que s’acosta al d’un escúter de 125 cc.
De moment l’ofereixen en tres versions, dues opcions de bateria i quatre colors. Podem triar entre una configuració per a dos ocupants o per a quatre (una mica justets, això sí). Tot i que per preu aquest cotxe podria plantar cara a molts models que es comercialitzen al mercat europeu, difícilment el veurem per aquí, ja que les normes d’homologació en matèria de seguretat són força més exigents que les que apliquen al seu país d’origen. Afortunadament.