Art i motor
Ara Motor

El Fiat 500 s’exposarà al MoMa

El Museu d’Art Modern de Nova York  adquireix un Fiat 500 pel seu valor artístic i cultural

El Fiat 500 s’exposarà al MoMa / FIAT Zoom

Els cotxes són alguna cosa més que un mitjà de transport. Alguns models com el Seat 600, el MINI o el Fiat 500 són autèntiques icones socials i culturals del seu temps i del seu entorn que serveixen per contextualitzar la història en un determinat moment. A més el seu disseny és resultat d’una obra creativa que en molts casos esdevé una autèntica obra d’art.

Aquest és el cas del Fiat 500, un model que va marcar un abans i un després en l’evolució de la indústria automobilística europea i va esdevenir un símbol dels anys 50 i 60 a Itàlia per contextualitzar el “miracle econòmic italià”; és a dir, el procés de creixement econòmic i industrial d’una Itàlia malmesa per la dictadura feixista de Mussolini i la Segona Guerra Mundial.

El Fiat 500 que ha adquirit el MoMA Zoom

El Fiat 500 que ha adquirit el MoMA / Fiat

El valor artístic i simbòlic del Fiat 500 és tan alt que el MoMA ha decidit adquirir un 500 de la sèrie F (que es va fabricar entre els anys 1965 i 1972) per exposar-lo de forma permanent. Val a dir que no és el primer model de Fiat exposat al MoMA, ja que el sempre criticat Multipla ja s’exposa al centre novaiorquès des de fa més de deu anys.

Estèticament el 500 és un model que es veu atractiu i jove encara avui, i si el model original va vendre més de 4 milions d’unitats entre 1957 i 1975, la versió moderna -al mercat des de l’any 2007- ha estat capaç de vendre ja més de 2 milions d’unitats arreu del planeta.