Cotxes clàssics
Motor Història 19/08/2023

Opel Olympia Rekord Caravan, quan tot just començaven els familiars

El model alemany, que va ser presentat l'any 1953, va suposar tota una revolució al segment i gairebé va inaugurar la categoria a Europa

3 min
Opel Olympia Rekord Caravan

Avui en dia sembla que al mercat només existeixin SUV, ja que els podem trobar de totes les mides imaginables o d'estil familiar, esportiu, tot terreny, cupè i fins i tot descapotable. Però fins no fa gaire els vehicles més espaiosos del mercat eren, deixant de banda les furgonetes, els familiars i els monovolums. D'aquest darrer segment ja n'hem parlat en alguna ocasió, com per exemple quan vam comentar la disputa entre Chrysler i Renault per ser considerats com els fabricants que van inventar la categoria.

Però dels familiars no n'hem parlat tant, potser perquè avui encara sobreviuen en vehicles del segment C i D. En qualsevol cas, aquest tipus de vehicles (que afegeixen un tercer volum de majors dimensions per maximitzar l'espai disponible al maleter i augmentar-ne la capacitat de càrrega) van aparèixer ara fa aproximadament uns 100 anys, quan alguns fabricants van allargar la part posterior de vehicles normals amb plafons de fusta per donar lloc als woodies.

El Ford V8 Deluxe Station Wagon és un exemple de vehicle 'woodie'.

Aquests models inicials van donar pas posteriorment a altres més ben dissenyats, amb tots els volums perfectament integrats i que, en alguns casos, van ser tot un èxit comercial. Un d'aquests exemples és l'Opel Olympia Rekord Caravan, un model que va ser presentat ara fa 70 anys i que va arribar com el primer model familiar produït en sèrie per un fabricant alemany. En aquest cas, i com passa actualment, l'Opel Olympia Rekord estava disponible en versió berlina i familiar, fet poc habitual a l'època i que va permetre als clients escollir la carrosseria que millor s'adaptava a les seves necessitats.

Una furgoneta que es va convertir en familiar

L'any 1950 l'Opel Olympia estava disponible com a berlina i com a furgoneta de repartiment. Però l'any 1953 la marca alemanya va llançar al mercat una versió familiar que, segons assegurava l'anunci d'aquella època, era "un vehicle ideal que combinava harmoniosament bellesa i practicitat: entre setmana per a entregues a clients i els caps de setmana per a un descans agradable". Dit d'una altra manera: en un mateix vehicle Opel oferia per primer cop els avantatges d'una berlina i una furgoneta.

L'Olympia Rekord Caravan modificava el seu disseny respecte al model normal a la part posterior.

El disseny de l'Opel Olympia Rekord Caravan era, a la seva part davantera, idèntic al de la versió normal. I com es pot veure, no existeixen tantes diferències respecte als models actuals... Sí, la forma dels llums és diferent, però la graella frontal de grans dimensions ja era la protagonista aleshores i ho continua sent actualment en la majoria de models. On es produïen els principals canvis era en la vista lateral i posterior, que en la versió familiar adopta una forma de caixa amb línies rectes i finestres enormes.

Malgrat tot, es tractava d'un vehicle de quatre places. Això sí, l'espai interior i la capacitat de càrrega el convertien en una opció molt interessant per a aquelles famílies que volien viatjar amb molt equipatge a sobre o amb nens... com passa actualment. Els seients posteriors ja es podien abatre en aquella època, i la càrrega útil que podia transportar era de 480 quilos.

Passat i present dels vehicles familiars.

Motor senzill, però ideal per viatjar

Sota el capó de l'Opel Olympia Rekord Caravan la marca alemanya havia instal·lat un motor de gasolina d'1,5 litres i 40 CV que li permetien assolir una velocitat màxima de 115 km/h. Pot semblar poc avui en dia, però en aquella època era més que suficient per moure's amb solvència per qualsevol terreny. I aquesta practicitat va ser la que va heretar 10 anys després l'Opel Kadett A Caravan, el successor de l'Olympia Record Caravan.

Els Kadett B, C, D i E van donar pas als Astra, que en aquest cas i malgrat el canvi de nom del model, van continuar amb la nomenclatura inicial. Així, els Astra F, G, H, J, K i l'actual L han disposat també de versió familiar Caravan o, com es coneix actualment: Sports Tourer. L'actual generació del familiar alemany estarà disponible ben aviat en versió elèctrica: serà un dels primers models familiars elèctrics d'un fabricant alemany i recuperarà així el testimoni de l'Olympia Rekord Caravan. Amb un motor elèctric de 156 CV i un maleter de 516 litres, el nou Opel Astra Sports Tourer Electric té la intenció de continuar allargant el llegat d'un model que va néixer ara fa 70 anys i que vol celebrar el seu centenari recordat com un dels pioners del món de l'automòbil.

L'Opel Astra Touring Sports Electric representa l'evolució del segment.
stats