Seguretat viària
Motor Seguretat 14/02/2021

RiveMove, el sistema d’ancoratge de cadiretes infantils que has d’evitar

La mort d’una nena de tres anys posa en el punt de mira la conveniència d'utilitzar aquest sistema no homologat

2 min
RiveMove

Un dels problemes dels sistemes de retenció infantils moderns és que els punts d’ancoratge Isofix demanats i homologats per la UE deixen poc espai lliure als pares i mares que han de viatjar amb els seus fills. De fet, és pràcticament impossible fer encabir un adult entre dues cadiretes infantils als seients posteriors, i en alguns casos això obliga les famílies a haver de canviar de cotxe en cas de tenir un tercer fill o necessitar que algú viatgi acompanyant els infants en la plaça central posterior.

Per solucionar aquest problema, una empresa de Valladolid, RiveKids, va començar a comercialitzar el dispositiu RiveMove, un giny que permet desplaçar les cadiretes uns set centímetres cap als extrems de les places posteriors. D'aquesta manera, s'allibera espai a la plaça central perquè la pugui ocupar un adult o fins i tot per instal·lar-hi una tercera cadireta infantil.

RiveMove
RiveMove

Aquest innovador sistema va cridar l’atenció de moltes famílies, fins al punt que se n'han venut més de 10.000 unitats arreu de l’Estat. Amb tot, la mort d’una nena de tres anys en un accident a Vilanova de Arousa (Pontevedra) l’estiu del 2018 i el posterior informe de la Guàrdia Civil han motivat una denúncia contra RiveKids, l’empresa que comercialitza aquest accessori des de l’any 2015.

La família de la víctima ha interposat una denúncia per publicitat fraudulenta i per fabricació defectuosa, ja que l’atestat de la Guàrdia Civil recull que la causa de la mort de la petita, en una col·lisió a 70 km/h, va ser l’ús del dispositiu RiveMove, que no va permetre una correcta subjecció del sistema de retenció infantil (SRI) per la qual cosa la nena va patir un fort traumatisme cranioencefàlic que li va causar la mort.

Segons informa la Guàrdia Civil, el sistema RiveMove no està degudament homologat i va ser el responsable de la mort de la menor: “El seu ús contravé l’article 117.4 del Reglament General de Circulació”. A més, l'institut armat adverteix que els seus agents de trànsit denunciaran qualsevol vehicle que utilitzi aquest sistema. La sanció imposable és de 200 euros de multa i la pèrdua de tres punts en el carnet de conduir, a banda de la immediata retirada del dispositiu per protegir la seguretat dels infants.

stats