Seguretat
Motor Seguretat 11/11/2023

Milers de Seats estan afectats pels airbags defectuosos de Takata: així hem d'actuar si en tenim un

El problema afecta els Seat Alhambra, Ateca, Ibiza, León i Toledo fabricats entre el 15/6/2012 i el 6/9/2017

2 min
Milers de Seat estan afectats per l'escàndol dels airbags de Takata

BarcelonaFa uns anys va esclatar l'escàndol dels airbags de Takata, empresa japonesa que fabricava components d'automòbil i que va fer fallida perquè no podia fer front als deutes que li va provocar haver de substituir milions de coixins de seguretat a tot el món per un defecte de fabricació. A manera de resum, el sistema fabricat per Takata que activa els airbags incorpora una peça defectuosa que, quan s'infla en cas d'accident, es trenca d'una forma no prevista originalment i es parteix en trossos metàl·lics que poden provocar lesions greus, fins al punt que a tot el món han causat més d'una desena de morts.

Aquest problema, completament transversal i que ha afectat milions de vehicles a tot el món i de totes les marques, ha esquitxat Seat. La marca catalana acaba d'anunciar que diversos dels seus models fabricats entre el 15/6/2012 i el 6/9/2017 podrien estar afectats per aquests coixins de seguretat defectuosos. Concretament, corresponen als models Alhambra, Ateca, Ibiza, León i Toledo. L'OCU calcula que podrien estar afectats uns 300.000 vehicles.

El Seat Ibiza és un dels models afectats

Com saber si el nostre vehicle està afectat i què fer?

Per saber si el nostre vehicle és un dels Seats afectats pels airbags defectuosos de Takata, la marca de Martorell ha habilitat una web on podem comprovar-ho introduint el número de bastidor (VIN) del cotxe. La manera més fàcil de trobar-lo és mirar al parabrisa per la part del conductor, més o menys a la zona del volant. Allà hi trobareu un petit espai on apareix el VIN, una sèrie de 17 lletres i números que serveix per identificar cada vehicle. Normalment, també podem trobar aquest codi en alguna zona del motor, en un dels pilars de la porta del conductor o al maleter.

Si tenim la mala sort que el nostre vehicle és un dels afectats, haurem de posar-nos en contacte amb qualsevol servei oficial Seat per substituir els components afectats, operació que ens portarà aproximadament una hora i que, evidentment, no té cap cost per al client. Convé fer-ho com més aviat millor, ja que la mateixa marca assegura a la seva web que si l'airbag defectuós s'activa en un accident, la pressió pot ser significativament massa alta quan s'encén el generador de gas. Com a conseqüència, els trossos de metall citats anteriorment poden partir-se i provocar lesions greus i, en el pitjor dels casos, la mort.

stats