Motor Escapades

Descobrint la Segarra medieval i Montfalcó Murallat

Us proposem una ruta per l'Alta Segarra, zona de castells i frontera entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova

Montfalcó Murallat, un dels pobles medievals més bonics de Catalunya
Ferran Vital
06/09/2018
3 min

Comencem la nostra ruta per la Segarra a Veciana, un petit municipi que administrativament pertany a l’Anoia però que s’enquadra dins la comarca històrica o subcomarca de l’Alta Segarra. Es tracta d'un nucli poblacional dispers articulat al voltant del castell de Veciana, una fortificació defensiva del segle XI.

Restes del castell de Veciana

Després de visitar l’església de Santa Maria de Veciana agafem la carretera BV-1005, que conflueix a la carretera BV-1001 per arribar fins al nucli de Sant Guim de Freixenet, ja dins dels dominis administratius de la Segarra i un poble relativament modern, ja que es va articular al voltant de l’estació de ferrocarril que hi ha al mig del poble.

La Segarra és un espectacle cromàtic durant la primavera

Deixem Sant Guim de Freixenet per la carretera LV-1003 i travessem els pobles de Freixenet de Segarra i de Vergós Guerrejat abans d’arribar al poble de Montfalcó Murallat. Montfalcó Murallat és un dels pobles medievals més bonics, ben conservats i sobretot desconeguts de tot Catalunya.

Montfalcó Murallat, un poble desconegut

Montfalcó Murallat és una vila closa construïda sobre un turó que controla la vall del riu Sió i conserva el perímetre de la seva muralla. El seu castell, que va originar la vila medieval, està documentat des de l’any 1043. Avui en dia Montfalcó Murallat depèn administrativament del poble de les Oluges.

Portalada que permet acedir a Montfalcó Murallat

Després d’aparcar a la zona habilitada cal dirigir-se a peu a l’única entrada del recinte emmurallat, un portal amb dues arcades (dos arcs) que permeten accedir a la gran plaça central del poble.

Portal exterior

En un dels extrems de Montfalcó Murallat hi ha l’església de Sant Pere, d’origen romànic tot i que ha patit moltes reformes i ampliacions al llarg dels seus mil anys d’història, i que sempre ha estat integrada en l’entramat defensiu de la vila.

Plaça de Montfalcó Murallat

Val la pena passejar i deixar-se sorprendre pels espais del poble i els seus carrers irregulars però ben empedrats, els carrers porticats i el color característic de les pedres de la comarca, que atorguen personalitat pròpia al poble.

Carrer de Montfalcó Murallat

Montfalcó Murallat és petit, ja que només hi ha dos carrers i una dotzena de cases adossades, dues de les quals ara funcionen com a cases rurals i un restaurant. Un dels atractius de la vila és el seu encant per haver sabut conservar la bellesa sense haver sigut modificat per reformes posteriors.

Vista exterior i parcial de la muralla

Un dels espais més sorprenents del poble és l’antic forn comunal, on tots els habitants podien coure el pa i socialitzar amb la resta de vilatans en un temps en què no tothom podia tenir un forn amb foc a casa seva.

Com arribar-hi

Nosaltres proposem aquesta ruta per la Segarra, però accedir-hi és molt senzill: Montfalcó Murallat queda entre l’autovia A-2 i l’Eix Transversal (C-25), dues de les artèries de comunicació més importants del país.

stats