Motor Escapades

Descobrim la Vall Ferrera, un tresor del Pirineu

Ens endinsem en un dels espais més bonics i desconguts del Pallars Sobirà

Descobrim la Vall Ferrera, un tresor del Pirineu
Ferran Vital
03/08/2017
2 min

No és fàcil arribar a la Vall Ferrera des de les grans capitals del país: cal arribar a Sort i des d'allà recórrer més de vint-i-cinc quilòmetres per la carretera L-510 per arribar a Araós, porta d’entrada d'aquesta vall singular.

Araós va ser, fa temps, un dels centres de producció de ferro més important del Pirineu català, fins al punt de donar nom a tota la vall. D'Araós cal veure l'ermita de Sant Francesc, d'origen visigòtic, tal com evidencia l'arc de ferradura del seu portal.

Ermita de Sant Francesc

Ens endinsem per la Vall Ferrera i arribem a Ainet de Besan, on cal destacar l'església de Santa Maria, amb el ferm fet de còdols de riu. Araós i Ainet no són municipis, sinó que depenen d'Alins, el poble més gran de la vall, ja a 1.048 metres d'altitud.

Vista d'Alins

Alins mostra orgullosa el seu passat medieval, amb cases de pedra i espais importants com l'orgullosa església de Sant Vicenç, d'origen romànic llombard, l'ermita de Sant Quirc, als afores del poble i d'origen visigòtic, o la casa dels Castellarnau, que va servir de presó fins ben entrat el segle XVII.

El santuari més elevat dels Països Catalans

D'Alins podem arribar fins a Norís, l'últim poble pel qual es pot arribar per carretera asfaltada. Des d'allà podem iniciar un ascens fins a l'ermita de Sant Ambrosi de Tor, a 2.050 metres d'altitud, el santuari més elevat dels Països Catalans, avui en runes.

Acabem el nostre trajecte per la Vall Ferrera tornant a la L-510 en direcció a Àreu, estació final del nostre viatge, on destaca l'església de Santa Maria de la Torre, un dels millors exemples de romànic primitiu del nostre país.

stats