Cotxes elèctrics
Motor Novetats 27/01/2023

Fiat vendrà únicament cotxes elèctrics l'any 2027

Per aconseguir aquest objectiu, la marca italiana ha anunciat que actualment ja disposa d'algun tipus d'electrificació a tota la seva gamma

2 min
El Fiat 500e és el model elèctric més destacat de la marca italiana

Fa un temps vam anunciar que Europa prohibiria la venda de vehicles gasolina i dièsel l'any 2035, però que aquesta sigui la data límit no vol dir que tots els fabricants vulguin apurar fins al darrer moment. Un bon exemple el trobem a Fiat, que actualment ja disposa al mercat de diversos models elèctrics i que s'ha posat com a objectiu disposar d'una gamma completament elèctrica l'any 2027. O el que és el mateix, vuit anys abans del límit permès per la Unió Europea. Però, com té previst aconseguir aquesta fita la marca italiana?

Fiat considera que l'horitzó temporal de 2035 és molt llunyà i té clar que pot electrificar completament la seva gamma força anys abans. Per aquest motiu actualment ja disposa de versions híbrides per a tots els seus models, així com de diversos vehicles 100% elèctrics. El més destacable és, sens dubte, el Fiat 500e... però també el seu germà esportiu, l'Abarth 500e.

Tota la gamma Fiat serà elèctrica l'any 2027

De moment, electrificació parcial

La gamma Fiat està formada pel 500 elèctric, el 500 de combustió, el 500X, el Panda, el Tipo i la furgoneta elèctrica E-Doblò, a més dels models corresponents a la divisió de vehicles comercials. De tots aquests el 500 és el model més venut amb diferència, ja que va registrar un total de 14.467 matriculacions l'any 2022 i va assolir el 47% de quota de mercat en la categoria de vehicles urbans. I més enllà de la versió elèctrica (de la qual es van vendre 1.661 unitats l'any passat), el 500 destaca per estar disponible únicament amb un motor híbrid.

El sistema híbrid del 500 (el mateix que fa servir el Panda) està format per un bloc de gasolina de 70 CV que rep el suport d'un sistema de 12V que li permet reduir els consums per sota dels cinc litres cada 100 quilòmetres. Però aquesta microhibridació passa a ser de 48V en el cas dels 500X i Tipo, que a més augmenten la potència del motor de gasolina fins als 130 CV i registren uns consums que superen per poc els cinc litres.

Però també elèctrics purs

Malgrat el cotxe elèctric més popular de Fiat sigui el 500e, no és pas l'únic. La marca italiana també ha introduit l'electrificació total en la versió de passatgers de la furgoneta Fiat Doblò (la versió de càrrega pot ser elèctrica o de combustió), així com als models E-Ducato i E-Scudo. I com que tan sols falten quatre anys per arribar a la data límit que s'ha autoimposat per disposar d'una gamma 100% elèctrica, ja ha anunciat el llançament d'un Fiat Panda completament elèctric i a un preu competitiu.

La furgoneta elèctrica Fiat E-Doblò ofereix una autonomia de 280 quilòmetres

Així doncs, mentre no arribi aquest model (i s'acabin d'electrificar la resta o desapareguin de la gamma) el 500e està disponible amb dos nivells d'autonomia (190 i 320 quilòmetres) i la Fiat E-Doblò equipa un motor de 100 kW (136 CV) que li permet recórrer fins a 280 quilòmetres amb una sola càrrega.

stats