Les motos de la nostra vida
Motor Història 26/07/2019

Soriano Tigre: un disseny avançat al seu temps

El 1942 Soriano va crear un model anomenat Potro de Acero, que està considerada la primera moto espanyola feta en sèrie

i
Josep Lluís Merlos
2 min
Les motos  de la nostra vida Soriano Tigre: un disseny avançat al seu temps

BarcelonaMireu bé aquesta foto. El més fàcil és pensar que es tracta d’un dels primers models de Harley Davidson o d’Indian. Doncs no. Fixeu-vos bé en el gruix del cable de fre o en la mida del seient i veureu una proporció estranya. Aquesta Soriano Tigre era una moto petiteta que duia unes llantes de només 8 polzades, un detall que atreia conductors amb poca experiència i, sobretot, les poques dones que llavors s’atrevien a portar una moto.

Les Soriano les va crear un madrileny criat a França, Luis Soriano, que acabada la guerra es va establir a Madrid després de fabricar alguns cotxes al país veí als anys 20. També va ser conegut per la construcció d’alguns microcotxes, i per uns motor forabord molt bons que construïen a Barcelona conjuntament amb Manuel Giró, el fundador d’Ossa, que també havia fabricat barques, a més de projectors per sales comercials de cinema.

El 1942 va crear un model anomenat Potro de Acero, que, amb cent unitats produïdes el primer any, està considerada la primera moto espanyola feta en sèrie. Després vindria aquesta Tigre pensada per a les ciutats. La podríem considerar una visió de futur del que més tard serien els escúters. La Soriano Tigre portava un motor petit i senzill, de tres cavalls de potència, suficients per arribar als 65-70 quilòmetres per hora. En van arribar a fer 200, però els problemes d’abastiment de tota mena a la postguerra en va truncar la producció.

Tot i això, Soriano va seguir fent motos lleugeres però robustes i versàtils, com la Puma del 1947 o la Pantera del 1951. Fins que va abaixar la persiana el 1953, ja que Soriano, enginyer i esportista pertanyent a la noblesa (tenia el títol de marquès d’Ivanrey), va decidir canviar l’enfocament de les seves inversions i va apuntar cap a la Costa del Sol, on va fer molts diners amb promocions immobiliàries, sobretot a Marbella.

stats