Motor Seguretat viària

Carreteres 2+1: l’estratègia del Govern que vol reduir la mortalitat a la xarxa viària

El programa preveu la construcció de tercers carrils i elements per separar els sentits de la circulació de les carreteres convencionals per evitar xocs mortals

Carretera 2+1
17/04/2025
3 min

La sinistralitat viària s'ha disparat durant els primers mesos del 2025, amb 47 víctimes mortals tot just a les portes dels desplaçaments massius previstos els dies festius de Setmana Santa. Una part prou significativa de les 47 víctimes mortals a la xarxa viària catalana correspon a motoristes que han perdut la vida per xocs frontals contra turismes que envaeixen el carril del sentit contrari. Amb un context complicat i una accidentalitat que, tot i que s'ha reduït durant els últims anys, encara es manté en xifres inacceptablement elevades, el Govern ha aprovat el programa Carreteres 2+1. És una iniciativa que vol transformar les carreteres de carril únic per sentit de la xarxa viària catalana (1+1) en carreteres amb tres carrils (2+1). A més, proposa la construcció d’elements físics que separin els dos sentits de la circulació mitjançant mitjanes de formigó, ressalts o zebrats centrals amb bandes rugoses per millorar la seguretat viària i reduir la mortalitat entre un 80% i un 100% en els trams on s'actuarà.

Aquest programa ha estat aprovisionat amb un pressupost de 666 milions d’euros fins al 2030, i suposarà la transformació de 425 quilòmetres de carreteres convencionals que suporten una alta intensitat de trànsit per on circulen més de 5.000 vehicles al dia. Es tracta de vies on es produeixen un elevat nombre d’accidents frontals, els més lesius per als conductors i que tenen continuïtat en autopistes o autovies. El Govern vol seguir així una política de seguretat viària que ja ha aplicat en diversos trams de la C-55, la C-16 o la C-58 amb una avaluació de resultats satisfactòria: calcula que ha comportat una reducció del 100% dels accidents mortals per xoc frontal i una reducció del 50% dels accidents greus o molt greus.

Els trams 2+1 són trams de carretera en els quals el carril central alterna el seu sentit per facilitar i habilitar espais segurs per fer avançaments mitjançant l’ús de separadors físics. Aquesta tipologia de carreteres permet un increment de la fluïdesa del trànsit i la reducció real de la mortalitat per xocs frontals entre vehicles gràcies al fet d’impossibilitar els avançaments inadequats o la invasió dels carrils de sentit contrari per pèrdua de control o manca d’atenció del conductor.

Mapa Carreteres 2+1

L’acord del Govern permetrà dur a terme aquest programa en dues fases d’actuació diferents. Una primera fase s’executarà entre els anys 2025-2027 i una segona fase, entre els anys 2028-2030, fins a arribar així a un 7% de la xarxa viària catalana. Tot plegat permetrà una reducció del 20% dels accidents mortals, segons les dades del Servei Català de Trànsit.

El programa Carreteres 2+1 ja ha executat el tram de 8,5 quilòmetres de la variant de Banyoles de la C-66 i un tram de 21,4 quilòmetres a la C-15 entre les poblacions de Vilafranca i Cabrera d’Anoia, mentre que aquest 2025 es preveu la finalització del tram de 4,5 quilòmetres a la C-35 entre les poblacions de Sant Celoni i Riells i Viabrea. El 2030, quan acabi el programa, el Govern espera haver millorat diversos trams en algunes de les carreteres principals del país, com ara la C-12 entre Tortosa i Lleida; la C-14 als voltants de Montblanc i a la Noguera; la C-31, la C-63 i la C-65 a la zona de Girona i de l’Empordà, i la C-55 entre el Bages i el Baix Llobregat, entre altres. 

Més bandes sonores per evitar les distraccions

El programa Carreteres 2+1 també preveu una segona línia d’actuació amb una dotació pressupostària de 2,5 milions d’euros consistent en la col·locació de més de 700 quilòmetres de bandes sonores centrals de tipus BSL. Aquestes bandes sonores col·locades longitudinalment a l’eix de la carretera tenen per objectiu avisar d’una possible invasió del carril de sentit contrari mitjançant un soroll i una vibració que alerten la persona al volant o manillar del vehicle. Aquesta actuació es farà al llarg d’aquest any 2025 i tindrà continuïtat al llarg de l’any 2026.

stats