Fiabilitat
Motor Seguretat 11/03/2023

Aquestes són les marques més i menys fiables del mercat, segons un estudi de JD Power

La consultora nord-americana ha elaborat un rànquing amb 32 marques on avalua la quantitat d'avaries per cada 100 vehicles

3 min
Sí, Lexus és la marca més fiable del mercat

Un dels aspectes que més preocupen els conductors a l'hora d'adquirir un vehicle, ja sigui nou o de segona mà, és la seva fiabilitat. Aspectes com el disseny, l'equipament o les prestacions són importants... però si el vehicle dóna problemes la seva compra no és gens recomanable. Precisament per tractar d'esbrinar quins són els cotxes més i menys fiables del mercat la consultora nord-americana JD Power elabora periòdicament un informe on especifica la quantitat de problemes que han patit vehicles de nombroses marques, concloent així quins són els cotxes més fiables del mercat.

Val a dir que aquest estudi es realitza als Estats Units, de manera que entre les 32 marques que l'integren hi trobem unes quantes que no es venen a Europa. És més, fins i tot en el cas de marques que sí que estan presents al Vell Continent, bona part dels models analitzats no estan disponibles al nostre mercat. Però en general l'estudi serveix per a fer-se una idea de com treballen els fabricants, de manera que algunes de les dades són extrapolables a Europa.

Kia ocupa la tercera posició del llistat de marques més fiables del mercat

Avaries per cada 100 vehicles

Per esbrinar quines són les marques més fiables del mercat, JD Power estableix una sèrie de paràmetres que analitzen un total de 184 incidències diferents en un total de nou categories: sistemes d'assistència a la conducció, climatització, pantalles i sistemes multimèdia, experiència de conducció, sistema d'infoentreteniment, interior, seients, tren motriu i exterior del vehicle. Les avaries derivades de qualsevol d'aquests ítems es comptabilitzen per cada 100 vehicles, donant així com a resultat un major índex de fiabilitat si la dada és baixa (menys avaries en aquests apartats per cada centenar de vehicles) i de menor fiabilitat si la dada és alta.

En aquesta ocasió un total de 30.062 conductors han estat preguntats sobre els cops que han hagut de passar pel taller per qualsevol d'aquests problemes. Les avaries s'han comptabilitzat durant els primers tres anys de propietat del vehicle, de manera que el rànquing es va iniciar l'any 2020 i ha acabat enguany. El resultat global ha estat d'una mitjana de 186 problemes mecànics per cada 100 vehicles.

El Toyota C-HR és el model que menys problemes ha donat als seus propietaris

La marca més fiable és... Lexus

El rànquing és clar: la marca més fiable dels Estats Units és Lexus, amb un total de 133 avaries per cada 100 vehicles. Darrera seu hi trobem Genesis (marca de luxe de Hyundai) amb 144 avaries, i completa el podi Kia amb 152. D'aquí fins al llistat de les 10 marques més fiables ens trobem a Buick (159), Chevrolet (162), Mitsubishi (167), Toyota (168), Hyundai (170), Mini (170) i Nissan (170).

Si fem una ullada a la part inferior de la taula ens trobem amb les marques menys fiables del mercat. Aquí el podi no és tan desitjat, però malauradament la darrera posició l'ocupa Land Rover amb 273 avaries per cada 100 vehicles, seguida de Lincoln (259) i Audi amb 252. Per darrera -és a dir, més fiables- hi veiem a Ford amb 249, Mercedes-Benz amb 240, Jaguar amb 229, Chrysler amb 226, Volkswagen amb 216, Volvo amb 215 i Subaru amb 214.

Aquestes són les dades que aporta l'estudi elaborat per JD Power

Si ens centrem en els models més fiables, aquí el Grup Toyota continua liderant tots els rànquings, ja que es troben empatats a 111 avaries per cada 100 vehicles tant el Lexus RX com el Toyota C-HR. Però això no és tot, ja que altres models del Grup (Lexus NX, Toyota Highlander, Toyota Sienna i Toyota Tacoma) es troben entre els més fiables. Per models també destaquen alguns integrants tant de BMW com de Mini i algunes marques de General Motors.

Tesla, no gaire fiable

Amb un total de 242 avaries per cada 100 vehicles, Tesla ocuparia una de les darreres posicions del rànquing dels cotxes més i menys fiables del mercat... però, segons apunta JD Power, la marca d'Elon Musk no ha facitat totes les dades necessàries per poder incloure Tesla al llistat en igualtat de condicions que la resta de fabricants.

Tesla, situada a la part baixa de la classificació dels vehicles més fiables del mercat

En línies generals els problemes més habituals dels cotxes estan relacionats amb el sistema d'infoentreteniment (gairebé 50 de cada 100), especialment en tot allò relacionat amb el reconeixement de veu, la connectivitat Apple CarPlay i Android Auto, el Bluetooth, la mala visualització de les pantalles o la cartografia desactualitzada del sistema de navegació.

stats