Seguretat viària
Motor 08/03/2020

Els 'cotxes zombi', el malson de la DGT

Es calcula que ja hi ha més de 400.000 cotxes en circulació a l'estat espanyol en aquesta situació temporal, tot i que probablement ja no existeixen físicament

Ara Motor
2 min
Els cotxes zombi, el malson de la DGT

Els cotxes zombi són una realitat recent que preocupa molt les autoritats de la DGT. Es tracta de cotxes que circulen per la xarxa viària de l'Estat havent estat donats de baixa de manera temporal o bé que han estat objecte d'alguna activitat que no s'ajusta a la legalitat. I alguns estudis apunten que n'hi ha gairebé mig milió.

La baixa temporal de la DGT permet que els cotxes en aquesta situació administrativa temporal estiguin exempts de pagar l'impost de circulació, i alguns ja fa més de cinc anys que hi estan, sense haver estat donats de baixa definitivament. En alguns casos els propietaris creuen que amb el tràmit de donar de baixa temporal ja n'hi ha prou, sense ser conscients que cal passar un procés administratiu més llarg per donar de baixa definitivament el cotxe i deslliurar-se de tota responsabilitat.

Els vehicles que tinguin la categoria de baixa temporal de la DGT s'han de retirar de la via pública (ni tan sols poden estacionar al carrer), han d'estar guardats en un espai privat i en cap cas poden circular pels carrers o carreteres de la xarxa viària pública.

El col·lectiu AEDRA (Associació Espanyola de Desguassos i Reciclatge Automòbil) denuncia que molts dels cotxes donats de baixa temporal hi estan de manera irregular. Algunes unitats donades de baixa temporal continuen circulant de manera irregular, i d'altres –la gran majoria– ja no existeixen físicament, ja que han estat desguassades de manera irregular sense complir la normativa mediambiental vigent que s'exigeix a l'hora de desballestar els cotxes que sí que han estat donats de baixa de manera definitiva.

En alguns casos grups organitzats utilitzen cotxes donats de baixa temporalment per canviar-los el número de bastidor i utilitzar-lo en un cotxe robat, que amb el bastidor del cotxe donant pot ser donat d'alta i circular de nou de manera legal.

Per mirar de regularitzar aquesta situació, la DGT enviarà una carta l'abril vinent als propietaris dels automòbils en situació de baixa temporal per advertir-los dels possibles riscos de la seva situació i instar-los a regularitzar i normalitzar la situació dels seus vehicles.

stats