Seguretat viària
Motor Seguretat 16/07/2020

5 coses que has de revisar del cotxe abans de marxar de vacances

Us fem un petit recordatori de quins són els elements clau que cal revisar abans de sortir amb el cotxe de vacances: són de franc, es poden repassar en pocs minuts i us poden estalviar molts maldecaps

Ferran Vital
2 min
5 coses que has de revisar en el teu cotxe abans de marxar de vacances

La gent que aquest any pugui sortir uns dies de vacances molt possiblement ho farà en cotxe i a destinacions no gaire allunyades. Precisament per això és molt important que revisem alguns punts clau del cotxe, especialment si ja té alguns anys, en una operació que no ens portarà més de deu minuts.

Revisar els neumàtics

És essencial repassar la pressió dels neumàtics en fred (és a dir, quan fa poc que hem engegat el cotxe, ja que a l’estiu no ens podem escapar de la calor). És normal que el manòmetre o el sensor del cotxe no coincideixin del tot, ja que, amb la calor, els neumàtics tenen tendència a registrar pressions un 0,1 o 0,2 bars més elevades de la realitat.

Un altre element clau és repassar l’estat del neumàtic i el seu desgast. Les altes temperatures i els asfalts abrasius eleven un 15% el desgast normal dels neumàtics i eleven el risc de patir una punxada, per la qual cosa convé tenir preparada i ben inflada la roda de recanvi (si el cotxe en té).

Elements de seguretat

Precisament a causa del risc més alt de punxada o altres incidències és molt important revisar l’estat dels elements de seguretat en cas d’aturada obligatòria per una incidència com ara l’armilla reflectant i els dos triangles d’emergència. A més és bona idea tenir a mà el telèfon de l’asseguradora i repassar les cobertures que tenim contractades.

Si hem de viatjar amb nens, convé que ens assegurem que els seus sistemes de retenció (cadiretes) estan ben col·locats i que el menor viatja amb comoditat en un sistema de retenció adequat per a la seva mida.

Per acabar aquest apartat cal tenir molt clar que és molt important no deixar objectes sense fixar dins de l’habitacle, ja que en cas de frenada d’emergència o impacte poden convertir-se en autèntics projectils.

Estat dels líquids

La calor fa que els líquids essencials del nostre cotxe es puguin evaporar o perdin propietats. Val la pena donar una ullada a l’estat de l’oli i sobretot comprovar el nivell del líquid de neteja dels eixugaparabrises

Sistema d’enllumenat

No costa gens repassar el funcionament de sistema d’enllumenat del nostre cotxe: llums curts, llargs, intermitents, frenada, posició, emergència i fins i tot antiboira. A més és important que si el nostre vehicle disposa del sistema de reglatge dels llums, ajustem contra una paret l’alçada dels fars del cotxe per no destorbar la resta de conductors.

Sentit comú

A l’estiu es concentren una part molt important dels accidents de tot l’any. Val la pena escollir bé l’itinerari que volem seguir, planificant les aturades per menjar, estirar les cames o descansar, i respectar els senyals i les limitacions de velocitat.

stats