Consells conducció
Motor Seguretat 12/04/2017

6 consells per evitar els marejos al cotxe

Us expliquem alguns consells per evitar que els viatges familiars es converteixin en un malson

Ferran Vital
2 min
6 consells per evitar els marejos al cotxe

“Papa, m’estic marejant”. És una de les frases que menys m’agrada escoltar quan estic viatjant amb la meva família i que malauradament pràcticament tots hem escoltat en diverses ocasions al volant. El primer que cal fer és no posar-nos nerviosos, i si ens hem d’aturar, fer-ho en un indret segur i amb visibilitat.

Dos de cada tres persones es mareja amb més o menys facilitat a bord del cotxe, i té especial incidència entre els infants i els adolescents. Els darrers estudis demostren també que anar mirant un dispositiu electrònic (mòbil o tauleta) pot incrementar la sensació de mareig, sobretot en trams revirats o embussaments de trànsit. La sudoració o els badalls són els primers símptomes dels marejos al cotxe, i si els sabem detectar podem prevenir vòmits o malestars més greus amb una aturada a temps.

Desgraciadament els marejos no es poden curar, però sí que podem alleujar els símptomes si seguim una sèrie de consells de conducció i d’habitabilitat dins del vehicle. El primer consell –i mes important- és el de mantenir una conducció suau i tranquil·la al volant. De què em serveix arribar deu o quinze minuts abans si arribo amb les nenes marejades?

El professor universitari holandès Jelte Bos encapçala una investigació europea que vol estudiar les causes del mareig i el mal de cap als cotxes, que afecten més als acompanyants que al propi conductor, especialment si aquests viatgen a les places posteriors.

Consells per evitar el mareig al cotxe

1- Conduir suaument, evitant frenades i acceleracions sobtades.

2- Ocupar la placa posterior central (o davantera si és un adult) per mantenir la vista frontal i reduir la sensació de mareig.

3- Distreure els infants amb jocs o cançons.

4- Evitar el cafè (en el cas dels adults) i mantenir-se ben hidratat.

5- Utilitzar un coixí per recolzar el cap i mantenir-lo ferm.

6- Circular amb el climatitzador o aire engegat per mantenir l’interior fresc.

stats