Consells de conducció
Motor Seguretat 17/12/2022

Canvi manual o automàtic, quin és més interessant?

Malgrat els automàtics tinguin cada cop més presència al mercat, els manuals encara poden ser una opció a tenir en compte

4 min
Canvi manual o automàtic

Si fa uns anys als conductors europeus els haguessin preguntat si preferien el canvi manual o l'automàtic per al seu cotxe, la majoria hagués triat el manual. I curiosament, aquesta mateixa pregunta als Estats Units hauria tingut exactament la respostà contrària. Però els temps canvien, la societat evoluciona i la tecnologia és cada cop més sofisticada... i precisament per aquest motiu ja no resulta tan evident que els conductors europeus prefereixin els canvis manuals.

Però aquesta afirmació té una mica de trampa. Òbviament existeixen conductors que trien entre un canvi o un altre basant-se en preferències personals, però en molts casos l'elecció ve marcada per l'oferta i pel preu. Vaja, que si fa un parell de dècades tots els cotxes eren manuals i només era possible trobar caixes automàtiques als vehicles esportius o de luxe, és evident que tothom "preferia" els canvis manuals... però perquè a la pràctica era l'única opció disponible.

Canvi automàtic de l'Audi Q7

L'evolució de la tecnologia ha fet que en pocs anys les caixes de canvis automàtiques resultin molt més econòmiques i hagin augmentat notablement la seva fiabilitat. I això ha portat els fabricants a fer-les servir a la gran majoria de models, ja que bona part dels conductors les troben molt més còmodes i pràctiques. A més a més, per complexitat mecànica els models híbrids o híbrids endollables fan servir aquest tipus de canvis. Per no parlar dels cotxes elèctrics, que directament no tenen caixa de canvis tal i com la coneixem.

Precisament d'aquest tema en parlàvem ara fa uns anys a l'Ara Motor en aquest article en què es repassaven els avantatges i els inconvenients d'aquestes dels dos tipus de canvis... però ara, sis anys després, volem tornar a analitzar la situació perquè l'oferta ha canviat notablement en favor dels vehicles automàtics.

De moment encara és possible triar

Sigui com sigui, i malgrat la proliferació dels canvis automàtics en tot tipus de models, encara existeixen algunes marques i alguns segments on és possible escollir entre canvi manual o automàtic. Així que el dubte és, quin dels dos és millor? Per respondre aquesta pregunta resulta fonamental tenir ben clar quines són les nostres necessitats i què tenim pensat fer amb el vehicle en qüestió que ens planteja el dilema.

Si ens plantegem comprar un cotxe per dur a terme la nostra activitat diària (anar a la feina, a comprar, etc) i per viatjar, ja sigui habitualment o esporàdica, la millor opció en la majoria de casos és el canvi automàtic. Aquest perfil de conductor, que no valora especialment les sensacions que pot transmetre una caixa de canvis manual, gaudirà molt més dels avantatges que ofereix un canvi automàtic en els seus desplaçaments (i encara ho agrairà més quan es trobi en un embús).

Canvi manual del Ford Puma ST

Per contra, si la nostra intenció és la d'adquirir un cotxe relativament esportiu o enfocat a un ús molt més concret (com pot ser un cupè o un descapotable) tal vegada la millor opció sigui la del canvi manual. Aquí no resulta tan important la comoditat de la caixa de canvis, sinó les sensacions que transmet. I en aquest sentit, res millor que un canvi manual.

Alhora, també existeixen altres possibilitats molt concretes en les quals resulta més recomanable un tipus de canvi o un altre. Per exemple, si ens plantegem adquirir un vehicle tan econòmic com sigui possible el canvi manual és millor perquè encara resulta una mica més barat que l'automàtic. O si estem pensant en comprar un cotxe realment esportiu, ja que en aquest cas la majoria de l'oferta és automàtica perquè maximitza les prestacions del motor.

Canvi automàtic del Hyundai Kona Electric

Aleshores... canvi manual o automàtic?

Com que la majoria de compradors no es plantegen la compra d'un vehicle esportiu, tractarem de resumir el que s'ha explicat amb alguns punts clau que haurien de resoldre el dubte de si és millor el canvi manual o l'automàtic.

Cal triar canvi manual si...

  • Volem que el cotxe sigui el més econòmic possible
  • Tenim previst realitzar pocs quilòmetres anuals
  • Valorem les sensacions que transmet el fet de canviar de marxa

Cal triar canvi automàtic si...

  • Valorem la comoditat i no volem haver de canviar contínuament de marxa
  • Preferim que sigui el cotxe qui ho gestioni tot per evitar errades a l'hora d'engranar les velocitats
  • Realitzem molts quilòmetres en desplaçaments quotidians, viatges o fins i tot embussos

Qui sap si el futur de l'automoció farà que aquest article, d'aquí a deu o vint anys, estigui completament obsolet i ja no existeixin les caixes de canvi manuals al mercat. El que resulta evident és que, si això acaba passant, afegeix un altre motiu a favor dels canvis manuals: l'exclusivitat de disposar d'uns dels darrers vehicles amb aquest tipus de transmissió. Només el temps ho dirà!

stats