Ara Motor

Consells per conduir sota la pluja

Us facilitem alguns consells per circular sota la pluja intensa

Consells per conduir sota la pluja / GENCAT.CAT Zoom

A ningú li agrada conduir sota la pluja, especialment si és intensa, com la que acostumem a patir durant alguns dies de tardor o de primavera al nostre país. I si les pluges torrencials van acompanyades de vent (una llevantada), el risc al volant es multiplica de manera exponencial.

El primer i més important que cal que tinguem en compte abans d’agafar el cotxe en dies de fortes pluges ha de ser la prevenció: cal assegurar-se de tenir l'eixugaaparabrises en bones condicions, tots els llums del cotxe en funcionament i comprovar que els pneumàtics mantinguin una pressió i un estat de conservació adequats.

Un cop al volant hem d’encendre els llums del vehicle, especialment sota condicions de pluja intensa. Un factor ambiental que cal tenir en compte és que l’asfalt no manté les mateixes condicions d’adherència en sec i en mullat, i cal augmentar la distància de seguretat amb els altres vehicles que circulen, ja que la distància de frenada és més gran. A més, convé reduir la velocitat a la qual circulem, ja que les condicions ambientals influeixen de forma directa en la probabilitat de tenir un ensurt en condicions meteorològiques desfavorables.

Tot i que sembla de sentit comú, cal evitar intentar travessar els carrers o rambles inundats, ja que la força de l’aigua ens pot arribar a arrossegar el vehicle i originar un accident.

El fenomen conegut com a 'hidroplanatge' es produeix quan els bassals o acumulacions d’aigua són prou importants per fer perdre l’adherència dels pneumàtics. Per evitar aquest fenomen és molt recomanable entrar en aquestes acumulacions d’aigua a una velocitat reduïda. Si malgrat les precaucions veiem que perdem el control del vehicle, cal agafar amb força el volant i sobretot evitar de frenar o canviar la trajectòria del vehicle fins que haguem recuperat el control del vehicle.

Per acabar, cal parar especial atenció als passos de vianants, ja que la pintura blanca pot ser lliscant i en cas de frenar de forma contundent podem arribar a patinar i augmentar la distància de frenada.