Reportatge
Ferran Vital

Les 10 poblacions de Catalunya on es roben més cotxes

Un estudi assenyala en quines zones del país hi ha més furts de vehicles

Les 10 poblacions de Catalunya on es roben més cotxes / ACN Zoom

Un informe de l'entitat UCEAC (Unió Catalana d'Entitats Asseguradores) explica en quines àrees de Catalunya hi ha un nombre més alt de robatoris o d'intents de robatoris de vehicles amb xifres absolutes de l'any 2015.

Abans de tot convé assenyalar que Catalunya no és el territori més perillós de l'Estat ni on hi ha més furts o intents de furt, ja que acumula el 13,7% del total de l'Estat, de manera que se situa en tercera posició a certa distància de Madrid i Andalusia, que acumulen un 28,3% i un 22,4% respectivament.

Però és que la probabilitat de patir un robatori a Catalunya és inferior a la mitjana espanyola, ja que si calculem el nombre de furts amb el total del parc mòbil, Catalunya es posiciona en cinquè lloc, molt per sota de Ceuta i Melilla (els indrets més perillosos de l'Estat) i de Madrid i d'Andalusia.

Robatoris a Catalunya

La província que acumula més furts o intents de furts de tot Catalunya és Barcelona –que també és la més poblada–, i de fet tan sols l'àrea metropolitana de la capital acumula el 47,6% dels robatoris o intents de furts de turismes del país.

Curiosament, però, és a la província de Girona i a les zones menys habitades de la Catalunya interior on els furts, tot i ser de menys volum, són més importants en qualitat: és precisament en aquests territoris on la major part dels robatoris –sobretot de cotxes de gamma mitjana i alta– acaben amb la subtracció total del cotxe i el seu més que probable enviament a països de l'Est o del nord d'Àfrica.

Per fer aquest estudi, els autors han calculat el nombre de reclamacions fetes a les asseguradores entre el total de població i el parc mòbil per calcular una mitjana que constati on hi ha més robatoris o intents de furts a Catalunya.

Com podeu veure, les ciutats més perilloses són al cinturó que envolta Barcelona o els afores de Tarragona. Curiosament, la capital catalana no apareix fins al lloc 50, amb tan sols un 1,3% de probabilitats que ens robin el cotxe o ho intentin per sobre de la mitjana del país.

Amb tot, aquestes xifres tan sols estudien la probabilitat de patir un intent de robatori, ja que no signifiquen necessàriament que el furt es pugui completar. Per això, l'informe de l'entitat UCEAC també classifica els robatoris segons la gravetat, de manera que els sinistres més greus són els que comporten la desaparició del cotxe, especialment de gamma alta o mitjana-alta.

Aquesta segona estadística ens permet concloure que els lladres intenten robar cotxes de gamma alta en poblacions petites pròximes a la frontera amb França o amb les principals artèries de comunicació del país, per desplaçar-se amb més facilitat i rapidesa.

En el pol oposat hi ha poblacions com Ametlla de Mar, Sallent, Sant Hilari Sacalm, Roda de Berà, Cervera, Sils, la Selva del Camp, Cassà de la Selva i Puigcerdà, que són les poblacions de Catalunya que menys incidència de robatoris greus tenen al país.