Rutes
Ara Motor

Escapada al pantà de Foix

Us proposem una escapada de trenta quilòmetres al voltant del pantà de Foix

Escapada al Pantà de Foix / AJUNTAMENT CASTELLET I LA GORNAL Zoom

Iniciem el nostre recorregut a Vilanova i la Geltrú, capital de la comarca del  Garraf i una de les ciutats amb més personalitat del Principat. És absolutament recomanable deixar-se perdre una estona pels carrers que envolten la Rambla i la plaça de la Vila, escenaris únics dels carnavals vilanovins. També és recomanable tastar en algun local el xató, una salsa local elaborada a base d’avellanes, ametlles, oli i pa, i que marida a la perfecció amb les amanides i el bacallà.

Abandonem Vilanova per la carretera BV-2115 i en un curt recorregut de poc més de deu quilòmetres d’ascens arribem al pantà de Foix. L’ascens per la carretera (de dos carrils i en molt bon estat) es fa travessant camps de vinyes, oliveres i ametllers, que es converteixen en bosc de pi a mesura que guanyem alçada.

El Pantà de Foix i Castellet des de la BV-2115 Zoom

El Pantà de Foix i Castellet des de la BV-2115 / Google Maps

Val la pena indicar que aquesta carretera és molt popular, i que si l’agafem un dia festiu, molt probablement ens trobarem amb ciclistes, motoristes o turismes, així que caldrà extremar la precaució.

El pantà de Foix ocupa una superfície de 66 hectàrees, i es va construir a inicis del segle XX per abastir d’aigua als camps del voltant, molt afectats per la sequera endèmica típica del clima mediterrani. La carretera BV-2115 discorre paral·lela al pantà al llarg de cinc quilòmetres, fins arribar al poble de Castellet, següent aturada de la ruta.

Castellet i la Gornal és un petit poble de l’Alt Penedès, amb una població dividida en set nuclis de poblament diferents. Nosaltres visitem el nucli format pel Castell de Castellet i l’església de Sant Pere, una fortificació documentada ja l’any 977, quan servia de primera línia defensiva dels comtats catalans contra el califat de Còrdova. Val a dir que aquesta fortificació, reconstruïda diversos cops al llarg dels segles XX i XXI, gaudeix d’una panoràmica fantàstica sobre el pantà de Foix.

Castellet i la Gornal Zoom

Castellet i la Gornal

Abandonem el nucli de Castellet per la carretera BV-2116, que ens regala algunes imatges precioses sobre el Pantà de Foix i travessem boscos de pi blanc i camps de conreus en un ràpid trajecte de tan sols cinc quilòmetres fins arribar al nucli de La Gornal i enllaçar amb la carretera N-340, una de les artèries més transitades del país.

Vistes des de la BV-2116 Zoom

Vistes des de la BV-2116 / Google Maps

La N-340 ens porta, en un trajecte de només nou quilòmetres, a la vila del Vendrell, la capital del Baix Penedès. El Vendrell, bressol d’Àngel Guimerà i de Pau Casals, disposa d’una variada oferta cultural (si us agrada el col·leccionisme heu de fer parada obligada al Museu Deu) i gastronòmica, com a cap d’una comarca dedicada amb cos i ànima a la viticultura.

Plaça Ramon i Vidales, el Vendrell Zoom

Plaça Ramon i Vidales, el Vendrell / Ajuntament Vendrell

En resum, la nostra ruta entre les capitals del Garraf i del Baix Penedès -de poc més de trenta quilòmetres- ens ha portat a descobrir alguns dels racons més bonics i amagats del territori tot travessant un paisatge canviant però típicament mediterrani.