LA GUANTERA

A Catalunya només li faltava el seu GP de trial

Toni Bou durant una prova de trial a l’aire lliure. / HRC Zoom

El Campionat Mundial de trial torna a Catalunya aquest cap de setmana amb motiu de l’estrena d’una nova temporada. L’últim cop que va passar per aquí va ser el 2009, a Tona (Osona).

L’any 1968 es va posar en marxa el primer campionat internacional de trial, que aleshores tenia àmbit únicament europeu, ja que no va ser fins al 1975 que la competició va rebre la dimensió de Campionat del Món. El britànic Martin Lampkin -mort fa pocs dies, víctima d’un càncer als 65 anys- en va ser el primer guanyador, al manillar d’una moto Bultaco.

En aquest temps hi ha hagut diversos escenaris catalans que n’han acollit alguna prova puntuable, alternant-se amb algunes localitats de l’Estat: Matadepera (del 1970 al 80), Mura (81), Olot (82 al 84), Peramola (85 i 86), Sant Llorenç de Morunys (87 i 88), la Seu d’Urgell (89), Viella (90, 91 i 93), Berga (92), Tossa de Mar (94), Sant Fruitós de Bages (97), Lloret de Mar (99), Sant Joan de les Abadesses (2001), Tarragona (2005), Castellolí (2008) i Tona (2009).

Ara la població d’Olvan i la zona de Cal Rosal recullen el testimoni per fer una prova que, per primera vegada, rep la denominació de Gran Premi de Catalunya de trial, com passa amb la cursa de velocitat que des de fa vint-i-cinc anys també se celebra al Circuit de Barcelona-Catalunya. Per a Gerard Figueras -secretari d’Esports de la Generalitat-“Catalunya té tots els ingredients per ser la reina del trial internacional: la història, la indústria i, sobretot, el talent. No hi ha cap altra federació del món en cap esport que pugui presumir de tenir tants campions del món.”

El barceloní Manuel Soler va obtenir l’any 1979 a Finlàndia la primera victòria catalana al Mundial. En guanyaria tres mes, i obriria un rànquing que encapçala Toni Bou (77 victòries), en el qual també hi són Jordi Tarrés (61), Adam Raga (49), Marc Colomer (18), Albert Cabestany (8), Marc Freixa (5) i Jeroni Fajardo, Toni Gorgot, Lluís Gallach i Gabino Renales (tots amb una).

Per a Bou aquest promet ser un any especial, ja que després d’obtenir el desè títol mundial de trial indoor consecutiu, ara pot fer la mateixa marca amb les curses a l’aire lliure.