Història
Motor Història 28/12/2017

El cotxe d'Adolf Hitler, a subhasta

El Mercedes-Benz 770K d’Adolf Hitler serà subhastat el 17 de gener a Arizona, els Estats Units

Ferran Vital
2 min
El cotxe d'Adolf Hitler, a subhasta

A diferència de la majoria d'alemanys, a Adolf Hitler no li agradaven gaire els cotxes. De fet, el Führer ni tan sols tenia carnet de conduir i mai es va posar al volant de cap mena de vehicle. Tot i així, Hitler va impulsar la creació de Volkswagen per motoritzar els obrers alemanys i va col·laborar estretament amb Porsche, Auto Union (Audi) i Mercedes.

De fet va encarregar a la marca de l’estrella la construcció del Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen per al seu ús personal i el dels oficials d'alt rang del Tercer Reich Göring o Himmler, entre d’altres.

Mercedes-Benz Grosser 770K

El Mercedes 770K, conegut popularment com Die Grosser Mercedes ('el Gran Mercedes') va ser el cotxe més car del seu moment. Utilitzava un potent motor de 8 cilindres en línia i 7,7 litres de cubicatge que oferia fins a 230 CV de potència i, tot i el seu pes -estava blindat i podia resistir bales de fins a 30 mm- el gegant alemany podia arribar als 160 km/h, això sí, amb mitjanes de consums superiors als 60 litres als 100 quilòmetres.

La unitat que es subhastarà a Arizona disposa de la documentació original, i gràcies al seu número de bastidor sabem que va ser utilitzat per Hitler en diverses ocasions, com per exemple en les desfilades militars pel centre de Berlín després de la ràpida invasió de França de 1940 o en algunes de les visites de Mussolini al seu aliat. De fet, el Duce, gran amant dels cotxes, va quedar meravellat pel Mercedes 770K i va encarregar a la marca alemanya una unitat que es van endur a Itàlia.

Hitler i Mussolini en el Mercedes 770K

El cotxe va ser capturat pels americans al final de la Segona Guerra Mundial i va passar per diverses mans que el van conservar, això sí, retirant els símbols nazis de la carrosseria. De fet l’últim cop que va ser vist en públic va ser l’any 2009, quan el seu últim propietari conegut, un empresari rus, va exposar-lo a Moscou en commemoració de la victòria de l’exèrcit roig sobre les tropes alemanyes.

Worldwide Auctioneers, l’empresa que el subhastarà el 17 de gener, ha mantingut en l’anonimat el propietari actual del cotxe, i ha confirmat que destinarà el 10% dels ingressos obtinguts a diversos projectes educatius i en memòria de l’Holocaust.

stats