Història
Ferran Vital

Lee Iacocca, l’enginyer que sabia vendre cotxes

Recordem la història del creador de mites com el Ford Mustang o el Chrysler Voyager

Lee Iacocca, l’enginyer que sabia vendre cotxes / WIKIPEDIA Zoom

Lido Anthony Iacocca, conegut popularment com Lee Iacocca, va néixer en una ciutat petita de Pennsilvanià l’any 1924, fill d’un matrimoni d’immigrants del sud d’Itàlia. Després de graduar-se com a enginyer industrial va entrar a treballar a Ford l’any 1946, amb només 22 anys.

Curiosament, Iacocca era millor venent cotxes que posant-los a punt. De fet, el seu ascens fulgurant dins de Ford va ser gràcies a la seva capacitat de generar idees de màrqueting noves i de veure cap a on podrien anar els gustos dels compradors abans que ho fes ningú altre. El 1956 ja era cap de vendes de la marca de l’oval, i el 1960 va ser nomenat vicepresident i director general de Ford.

El Mustag fou un èxit de Lee Iacocca Zoom

El Mustag fou un èxit de Lee Iacocca / Viquipèdia

El seu gran èxit a Ford va ser el Mustang, cotxe que va idear i va llançar al mercat el 1964. Ford passava per un moment delicat després del fracàs milionari que va suposar l’Edsel, i pràcticament ningú creia en les seves idees. Iacocca va obtenir un pressupost de només 45 milions per desenvolupar un cotxe de bell nou (el pressupost més baix de la història de la companyia), que, contra tot pronòstic, va esdevenir un ‘hit’ comercial que va fer guanyar a Ford milers de milions de dòlars.

L’any 1978 Henry Ford II va decidir fer canvis a la companyia i va acomiadar Iacocca, que aleshores ostentava molt de poder dins de l'empresa. Un altre executiu italoamericà, John Riccardo, aleshores president d’una Chrysler en hores baixes, el va contractar per posar-lo al capdavant de la companyia amb plens poders. En pocs anys Iacocca va renovar la gamma de productes de Chrysler i va salvar la companyia de la desaparició. Entre els cotxes més exitosos que va idear a Chrysler destaca el Voyager, el primer monovolum que va sortir al mercat i que va crear tot un segment nou.

Bill Clinton i Lee Iacocca a la Casa Blanca el 1993 Zoom

Bill Clinton i Lee Iacocca a la Casa Blanca el 1993

Jubilat des del 1992, Iacocca va seguir al comitè executiu de Chrysler, i els seus llibres basats en la seva idea de negoci i treball encara tenen influència a les escoles i facultats de màrqueting de mig món. Aquest juliol Iacocca ha mort als 92 anys a casa seva a Bel Air, Los Angeles, després d’una llarga malaltia.