Competició
Motor Competició 27/09/2019

El Circuit de Barcelona-Catalunya acull el Festival de la Velocitat més solidari

L’esdeveniment esportiu que decidirà el títol de les Blancpain GT Series se suma a les activitats solidàries que la pilot María de Villota va iniciar abans de la seva mort

Sergio Domínguez
5 min
El Circuit de Catalunya acull el Festival de la Velocitat més solidari

“Pareu! Pareu en sec com si un accident tingués lloc a la vostra vida. Sí, la nostra vida no és nostra. És un tros de temps infinit si el comparteixes amb qui estimes, amb qui et necessita. I el mateix tros de temps és mesquí si no aprecies això i tot el que t’envolta.

Somriu, per Déu! O per qui tu vulguis, però somriu, perquè avui ets aquí i et queda molt per viure en aquest dia. I decideix. Decideix si vols només arribar o passejar per aquest increïble camí”.

Aquestes emotives paraules, llegides per l’expilot de Fórmula 1 Emilio de Villota durant l’acte de presentació de la col·laboració entre el Llegat María de Villota i el Festival de la Velocitat, pertanyen al llibre 'La vida és un regal', escrit per la pilot madrilenya. Són tan sols una petita mostra de la maduresa i la valentia que va plasmar en la seva obra poc abans de morir. I és que, com és ben sabut, un gravíssim accident en una sessió de proves de l’equip de Fórmula 1 Marussia l’any 2012 li va provocar unes lesions irreversibles, que van acabar amb la seva vida un any després.

Emilio de Villota (esquerra), Dieter Soucek (centre) i Andy Soucek (dreta)

Com és natural, l’accident va canviar la seva percepció vital notablement, de manera que la María no només es va dedicar a escriure aquest llibre, sinó que també es va dedicar en cos i ànima a la solidaritat. I és que, poc després del seu accident, el seu cosí Javier, de tan sols 3 anys, va morir com a conseqüència d’una afectació neuromuscular mitocondrial genètica, una malaltia minoritària que afecta més de 60.000 persones a tot Espanya.

És en aquest context on María de Villota va crear el Programa Primera Estrella, gestionat per la Fundació Ana Carolina Díez Mahou i que s’encarrega d’atendre nens amb aquest tipus de malalties. Però la mort de la María no va aturar la onada de solidaritat que havia creat, de manera que l’any 2014 es va crear el citat Llegat María de Villota, que, en paraules del mateix Emilio de Villota, el pare de la María, “no és una fundació, ni una ONG, ni una societat, ni té compte corrent, és un moviment que pretén donar continuïtat a les iniciatives que la María va posar en marxa després del seu accident”.

Unes iniciatives que des de l’any de la seva creació han aconseguit finançar gairebé 30.000 tractaments per a nens amb malalties neuromusculars i mitocondrials, ha donat i distribuït uns 250.000 quilos de menjar a diferents menjadors socials, i mitjançant el programa Hogares María de Villota ha acollit en 7 seus diverses famílies sense llar.

Emilio de Villota amb els trofeus aconseguits per Maria i l'equipació de la Superleague Fórmula

¿I quin és el paper del Festival de la Velocitat en tota aquesta onada de solidaritat? Doncs evidentment va molt més enllà d’un simple afegit al nom oficial, que ara s’anomena Festival de la Velocitat Llegat María de Villota. Amb la col·laboració de l’Escudería Targa Iberia, organitzadora de l’esdeveniment, el programa del festival inclou diverses activitats destinades a ajudar els més necessitats, tal com ens van explicar els seus organitzadors i els responsables del Llegat en l’acte celebrat al mateix Circuit.

En primer lloc, dijous va tenir lloc a la recta del Circuit de Barcelona-Catalunya un sopar benèfic per a 150 persones amb personalitats reconegudes del món del motor –com Pedro Martínez de la Rosa, Pol Espargaró, Álex Rins, Luis Moya, Jaime Alguersuari i Andy Soucek, entre d’altres–, i tots els aliments que no es van consumir, així com els de la resta dels càterings del cap de setmana, seran donats a un menjador social de Granollers a punt per ser consumits.

Cotxe de la Superleague Fórmula

D’altra banda, es preveu que per cada entrada que s’adquireixi per assistir al Festival de la Velocitat, una quantitat mínima d’un euro vagi destinada a la citada Fundació Ana Carolina Díez Mahou, per bé que si els assistents ho volen poden destinar més diners com a donatiu per l’entitat.

Un cap de setmana solidari i de competició

Però, com és habitual en la celebració del Festival de la Velocitat, entre les diverses activitats que se celebren al Circuit de Barcelona-Catalunya tindrà lloc la trobada de cotxes modificats MOD·A·S Car Show i diverses competicions esportives, entre les quals trobem la Porsche Carrera Cup, la Fórmula Renault Eurocup i l'última cursa del campionat Blancpain GT Series, que enguany arriba més obert que mai. De fet, l’equip Orange 1 FFF Racing Team (Lamborghini Huracán GT3) tan sols avantatja l’equip Black Falcon (Mercedes-AMG GT3) en 11,5 punts, mentre que al campionat de pilots els conductors de Mercedes, Maro Engel i Luca Stoltz estan només dos punts per sobre dels de Lamborghini, Andrea Caldarelli i Marco Mapelli.

La Blackpaint Series arriba més igualada que mai

D’altra banda, el pilot català Miquel Molina arriba com a líder destacat del campionat de pilots en la categoria Blancpain GT Series Endurance Cup, juntament amb els seus companys Davide Rigon i Mikhail Aleshin. Però en el campionat de constructors la classificació està més oberta, i es decidirà aquest cap de setmana. En aquesta mateixa competició és on trobem el pilot espanyol Andy Soucek, que als comandaments d’un Bentley Continental GT3 tractarà d’aconseguir el millor resultat possible per a l’equip Bentley Team M-Sport.

Un mecànic inspecciona el pneumàtic del Bentley #108 d'Andy Soucek

El mateix pilot madrileny, que s’ha sumat a altres referents del món del motor com Pedro Martínez de la Rosa, Carlos Sainz, Antonio García i Marc Gené en el llistat d’ambaixadors del Llegat María de Villota, ens va ensenyar les interioritats del garatge del seu equip durant les sessions d’entrenaments de dijous passat al Circuit. Alhora, Soucek va comentar que arribava a Montmeló “amb bones sensacions”, i respecte a les activitats solidàries va afegir que amb el Llegat l’objectiu és “que cada cap de setmana hi hagi algun esdeveniment solidari”, i que els equips que competeixen “són com una gran família". "Però mai ens hem reunit per tractar el tema, cosa que començarem a canviar en aquesta mateixa cursa”, va explicar.

Sens dubte, el Festival de la Velocitat serà un esdeveniment que barrejarà la part més competitiva de l’automobilisme amb l’esperit més solidari. Les entrades per poder gaudir d’aquest espectacle del motor i ajudar a mantenir la bona feina del Llegat María de Villota es poden adquirir al web del Festival de la Velocitat o a la mateixa taquilla del Circuit de Barcelona-Catalunya.

stats