Seguretat viària
Motor Seguretat 21/02/2022

El Servei Català de Trànsit provarà un nou sistema de seguretat per evitar els accidents amb animals salvatges

Els accidents de trànsit provocats pel xoc amb animals salvatges com ara senglars o cabirols es disparen a Catalunya els últims anys i fan que el Servei Català de Trànsit aprovi nous sistemes d’avís lumínic

2 min
“Ara que heu vist com es recupera la natura, és el moment de respectar-la”

Durant els últims anys s’han incrementat significativament els accidents de trànsit provocats pels xocs amb animals salvatges, especialment amb senglars. La ràpida proliferació d’aquests animals, que obtenen menjar amb facilitat a prop dels entorns urbans i es reprodueixen de manera exponencial, ha disparat els accidents de trànsit en carreteres de muntanya o zones boscoses on els senglars han trobat un hàbitat ideal. A més, cal sumar-hi el fet que són essencialment animals nocturns, cosa que facilita les possibilitats de xocs o atropellaments a les carreteres catalanes.

L’any passat es van registrar 4.903 accidents amb animals a Catalunya, segons les xifres que ha fet públiques el Servei Català de Trànsit (SCT). Aquests accidents van causar 294 ferits de certa consideració i dues víctimes mortals, especialment entre els motoristes, el col·lectiu més propens a patir accidents greus en atropellaments a aquests animals.

El Servei Català de Trànsit ha anunciat que provarà un nou sistema d’avís lumínic que s’activarà quan detecti la presència d’animals grossos sobre l’asfalt gràcies a l’ús de diversos sensors. Aquest sistema ja s’ha provat amb èxit en altres països, que reporten una efectivitat de fins al 90% en la reducció d’accidents en punts negres on la presència de senglars i altres animals grossos afecta la seguretat viària.

Segons les dades de Trànsit, les carreteres catalanes que sumen més accidents amb animals salvatges són les zones boscoses de la carretera N-260 o eix del Pirineu, la C-14 o eix Tarragona-Andorra, la N-II i l’autopista AP-7. Les comarques que més accidents amb senglars i animals salvatges com ara cabirols o cérvols van patir al llarg de l’any passat van ser l’Alt Empordà, el Bages, la Selva, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Com evitar atropellar un senglar?

Per evitar aquests accidents és important limitar la velocitat en els trams on hi pot haver animals salvatges, sobretot de nit, evitar tocar el clàxon per espantar-los i canviar els llums de llarg abast pels curts per intentar evitar que es paralitzin al mig de l’asfalt per l'enlluernament.

La responsabilitat és del conductor

Val la pena recordar que les conseqüències legals i la responsabilitat civil en el cas d’atropellament d’un animal salvatge com un senglar són sempre del conductor, excepte en dos supòsits indicats per la llei: en cas d’haver-se organitzat una batuda de caça el mateix dia o fins dotze hores abans del dia anterior –el propietari dels terrenys on s’ha produït la batuda de caça seria responsable de l’atropellament– o si l’animal ha accedit a la carretera a causa del mal estat dels sistemes de retenció que l'haurien de mantenir allunyat de la carretera –el responsable de l’atropellament seria el titular de la carretera.

Finalment, la llei canvia en cas d’atropellament d’un animal domèstic com un gos o un gat. En aquest cas el responsable de l’atropellament és el propietari de l’animal a qui se li ha escapat o ha deixat passejar sense cap mena de subjecció, i només en el cas que el conductor hagués fet una infracció clara (saltar-se un semàfor, per exemple) la responsabilitat penal passaria a ser del conductor del vehicle.

stats