Seguretat viària
Motor Seguretat 10/07/2022

La mida de les llandes sí que importa

Analitzem com la mida de les llandes pot influir en el consum de combustible o el risc de patir una punxada

2 min
Llandes de 19 polzades en un SUV de 150 CV: realment cal?

Les llandes de 18, 19 o 20 polzades són cada cop més presents en el món de l’automòbil. D’uns anys ençà els fabricants han decidit augmentar la mida de les llandes dels seus vehicles per fer-los més atractius, passionals i dinàmics, però sense que això sigui una necessitat real dels cotxes.

L’estètica d’un cotxe és un dels elements clau a l’hora de decidir-nos per la compra d’un model o un altre, i en aquest sentit unes llandes grans i boniques poden arrodonir l’encant d’un vehicle en detriment d’un altre.

Unes llandes més grans afavoreixen l'estètica del cotxe

Sense anar més lluny, és força significatiu comprovar com hi ha molts totcamins i crossovers nous amb llandes de 18 o 19 polzades i neumàtics de perfil baix i molta amplada, cosa que incideix negativament en el seu comportament dinàmic fora de l’asfalt, però també incideix en el consum de carburant (i les emissions derivades) i fa que tinguin menys perfil lateral que no pas uns neumàtics amb més espai per a l’aire. A més, els neumàtics de perfil baix associats amb llandes grans són més propensos a les punxades i trencaments de la goma que no pas uns de menys diàmetre i amplada. Per acabar, aquests neumàtics són sensiblement més cars que uns de menys amplada i més perfil, una realitat que molts conductors descobreixen a l’hora de substituir els neumàtics del seu vehicle, quan comproven que un simple canvi de neumàtic pot arribar a tenir una factura al voltant del miler d’euros.

Sí que és cert que unes llandes més grans i neumàtics més amples milloren la tracció i adherència del vehicle a l'haver-hi més espai de contacte amb l’asfalt, però molts cops aquest extra de seguretat resulta innecessari si el nostre cotxe no és un esportiu de raça.

Per contra, unes llandes més petites i uns neumàtics amb més perfil però menys amples afavoreixen l’estalvi de combustible i emissions –en alguns casos la diferència pot arribar a ser de gairebé mig litre als cent quilòmetres– i presenten un preu de compra inferior, cosa que també afavorirà el manteniment del vehicle.

stats