Seguretat
Motor 23/08/2020

Deixar els nens tancats dins del cotxe, una trampa mortal

Els últims quinze anys han mort més de 100 nens a Europa a causa del ‘síndrome del nadó oblidat’

Ferran Vital
2 min
Deixar els nens tancats dins del cotxe, una trampa mortal

És una escena força habitual, sobretot els mesos d'estiu: el pare o la mare deixen els nens tancats dins del cotxe mentre fan alguna petita gestió com ara treure diners o anar a comprar el pa. Ara bé, aquest pràctica –anomenada ‘síndrome del nadó oblidat’– és absolutament perillosa i ja ha causat la mort de més de 100 nens a Europa durant els últims anys.

Un estudi del Race conclou que l’interior d’un cotxe pot passar de 27 a 50 graus centígrads durant els mesos d’estiu fins i tot amb les finestres obertes uns 5 centímetres, i per sobre dels 60 graus centígrads en cas de deixar tancades totes les finestres del cotxe.

El col·lectiu més vulnerable a aquestes altes temperatures és el dels nadons lactants, així com els nens amb malalties o problemes cardiovasculars o respiratoris crònics. I és que quan el cos humà supera els 42 graus es multiplica exponencialment el risc de patir un cop de calor, que associat a la deshidratació i al sistema termoregulador dels més petits (encara poc madur) pot tenir conseqüències greus o fatals.

Així doncs és imprescindible que els progenitors no deixin mai sols els seus fills a l’interior del cotxe mentre van a comprar a la farmàcia, forn de pa o supermercat, especialment durant els mesos més calorosos de l’any.

Què fer en cas d'atac de calor?

En cas de veure un nen o nena inconscient tancat dins d’un vehicle aturat sense cap adult, convé avisar els serveis d’emergències, i si ens hi veiem amb cor i la situació passa per ser crítica, intervenir-hi tot alliberant el petit del seu sistema de protecció infantil (si cal, trencant una de les finestres del cotxe), portar-lo a un lloc fresc a l’ombra, treure-li la roba i aplicar-li tovalloletes humides i mullades per tot el cos. En el cas que l’infant estigui conscient, és necessari hidratar-lo i portar-lo al centre de salut més proper.

stats