Cotxes ecològics
Ferran Vital

Els avantatges econòmics d’un cotxe ecològic

Analitzem els avantatges que suposa tenir un cotxe amb l’etiqueta mediambiental Eco certificada per la DGT

Renault Zoe / FERRAN VITAL Zoom

Cotxes elèctrics, híbrids, de pila d’hidrogen o de gas natural: cada cop més fabricants es sumen als cotxes poc o gens contaminants, que probablement en no gaires anys seran els únics que podran circular pel centre de les grans ciutats del país. Els cotxes amb etiqueta Eco -i millor encara, 0- disposen d’una sèrie d’avantatges per incentivar-ne la compra entre els consumidors.

De moment els vehicles amb l’etiqueta 0 -corresponent als cotxes de zero emissions, és a dir elèctrics- ja poden circular pels carrils VAO fins i tot amb un sol ocupant al vehicle, tenen gratuïtat en els diversos peatges de la Generalitat i també poden aparcar de franc en les zones verdes o blaves de les grans ciutats del país. Fins i tot els cotxes menys contaminants estan exempts del pagament dels impostos de circulació i poden obtenir un 75% de descompte en el cas d’emetre fins 120 grams de CO2 per quilòmetre.

Etiqueta ECO de la DGT Zoom

Etiqueta ECO de la DGT / DGT

De la mateixa manera, els cotxes amb etiqueta Eco (híbrids i vehicles de GLP o de gas natural) reben una bonificació del 50% en estacionar a les zones restringides dels municipis de l’àrea metropolitana i poden utilitzar de franc les autopistes dependents de la Generalitat de Catalunya. A més, aquests vehicles també poden circular pel carril VAO de la C-58.

Per últim, els cotxes de benzina amb emissions inferiors a 120 grams de CO2 per quilòmetre reben un 25% de descompte en els impostos de circulació durant els primers 5 anys.