Zona de baixes emissions
Motor Seguretat 21/09/2023

En aquest mapa interactiu pots consultar quines zones de baixes emissions estan actives

De les 151 ciutats a tot l'Estat que haurien de tenir en vigor una ZBE, tan sols 13 les han activat

3 min
Ja es pot consultar l'estat de les ZBE mitjançant un mapa interactiu

L'any 2021 es va aprovar la llei del canvi climàtic i transició energètica que establia que l'any 2023 totes les ciutats de més de 50.000 habitants havien de tenir una zona de baixes emissions (ZBE) que regulés l'accés dels vehicles més contaminants. Però l'any 2023 està a punt d'afrontar el seu darrer trimestre i actualment tan sols 13 ciutats de les 151 que haurien de tenir una ZBE a tot l'Estat en tenen una plenament vigent.

Si ens fixem en el cas de Catalunya, aquí el Govern va voler anar un pas més enllà anunciant que de cara a l'any 2025 ampliaria les restriccions de les zones de baixes emissions als municipis de més de 20.000 habitants, i no només als de 50.000. Així, és d'esperar que d'aquí a poc més d'un any un total de 67 poblacions disposin d'una ZBE activa, que afectarien principalment la conurbació barcelonina i els municipis de l'AMB, la majoria de capitals catalanes i nombrosos municipis del litoral i el prelitoral, la Catalunya Central, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona o fins i tot la zona de Ponent.

La Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona afecta una superfície de més de 95 km2

Sigui com sigui, si ens centrem en la norma espanyola que recull que l'any 2023 tots els municipis de més de 50.000 habitants havien de tenir una ZBE activa, el cert és que gairebé ningú no ha fet els deures. Ciutats com Barcelona, Sant Cugat del Vallès o Sant Joan Despí les tenen vigents, però d'altres com Terrassa, Sabadell, Manresa, Lleida, Tarragona, Girona o Vilanova i la Geltrú les tenen en tràmit. De fet, fins i tot a Badalona el govern de Xavier García Albiol ha tractat d'aplicar una moratòria per tal d'endarrerir fins a l'any 2027 les sancions als vehicles no autoritzats que circulin per la ZBE.

L'estat actual de les ZBE, en un mapa interactiu

Com que la majoria de les ciutats espanyoles estan en una situació similar a la de les catalanes, el govern de Pedro Sánchez ha posat en marxa un mapa interactiu per poder consultar l'estat de les ZBE a tot el territori. I és que cal tenir present que actualment només existeixen zones de baixes emissions actives a les ciutats de la Corunya, Badalona, Barcelona, Còrdova, la Línea de la Concepción, Madrid, Pamplona, Pontevedra, Rivas-Vaciamadrid, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sevilla i Saragossa, però en molts altres municipis la seva implementació està en tràmit.

Aquest mapa interactiu permet consultar l'estat de les ZBE a tot el territori

En aquest enllaç es pot accedir al mapa, que permet filtrar les ZBE en funció de si estan actives, en tràmit o pendents d'aprovació, així com consultar quin és el seu perímetre d'afectació, quines excepcions contemplen, en quin calendari s'apliquen les restriccions i quins dies de la setmana estan en vigor.

Convé recordar que actualment la llei estableix que no respectar les restriccions de circulació d'una ZBE és una infracció greu que comporta una sanció de 200 euros. I malgrat que cada municipi pot escollir si fa la norma més o menys exigent, per norma general el que es limita és la circulació pels centres històrics de les ciutats als vehicles sense etiqueta. Amb tot, és d'esperar que progressivament les zones de baixes emissions ampliïn el seu perímetre i en algun moment comencin a limitar l'accés a vehicles amb etiqueta B.

stats