Motor  /  Proves 01/11/2016

Provem el Pulsar 1.6 DIG-T Tekna, equilibri perfecte

Analitzem la versió més potent del compacte fabricat a la Zona Franca, possiblement el més equilibrat del mercat

Ferran Vital
5 min
Pulsar 1.6 DIG-T

El Nissan Pulsar és l’alternativa de la marca japonesa per competir al segment C. Aquest compacte nipó, fabricat a la planta que Nissan té a la Zona Franca de Barcelona, fins ara no ha pogut trobar una situació de privilegi entre les preferències dels consumidors europeus malgrat oferir un molt bon producte (tant per qualitat com per mecàniques i acabats) a un preu sensiblement inferior a alguns dels seus rivals del segment.

Vista frontal Pulsar

La nostra unitat de proves corresponia a la versió 1.6 DIG-T Tekna, la versió de gasolina més potent (amb 190 cavalls i un parell de 240 Nm), que a més no té un preu excessivament alt (disponible a partir dels 22.105 euros, promocions comercials al marge).

Nissan Pulsar Tekna

Un llop amb pell de xai

Estèticament, el Pulsar és un vehicle que no vol cridar l’atenció. Els dissenyadors de la marca japonesa han volgut crear un vehicle funcional amb diversos elements d’herència estètica del Qasqhai, com per exemple la calandra frontal o els fars posteriors.

Vista posterior Pulsar 1.6 DIG-T Tekna

Però la nostra versió de prova lluïa a més uns lleugers retocs estètics que reforçaven la identitat més esportiva del model, com ara fars davanters enfosquits, tub d’escapament cromat, elements decoratius interiors en cuir i símil de fibra de carboni, i unes precioses llandes de 18 polsades.

Pulsar 1.6 DIG-T

Un dels punts forts del Pulsar és la seva modularitat i habitabilitat interior. El Pulsar és el vehicle del segment C que deixa més amplitud i altura a les places posteriors (encabir-hi 3 adults o 2 cadiretes i un adult és perfectament possible en aquest cotxe), i un maleter amb una capacitat notable que arriba fins als 385 litres.

Les places posteriors són les més àmplies del segment

L’equipament tecnològic de la nostra unitat de proves és generós gràcies a l’acabat Tekna. Entre altres, el Nissan Pulsar 1.6 DIG-T Tekna porta càmera de visió posterior de 360º, climatitzador bizona, retrovisors plegables electrònicament, avís d’abandonament del carril, sistema d’ajuda a la frenada d’emergència i detector d’objectes en angles morts.

Un motor excel·lent

Però l’element realment diferencial d’aquest model en relació amb la resta de la gamma Pulsar és el seu motor 1.6 DIG-T de 4 cilindres d’injecció indirecta que arriba fins als 190 cavalls gràcies al bufat del turbocompressor. Aquest és un motor ja utilitzat pel grup Renault-Nissan, amb una forquilla de potències que va des dels 160 (que porta el Qashqai) fins als més de 200 cavalls (que impulsen el Clio RS).

Tot i que el motor s’utilitzi en diversos vehicles del grup, el resultat que assoleix maridant-se amb el xassís del Pulsar és molt satisfactori. D’entrada, el motor se sent ple des de la zona baixa del tacòmetre, i a partir de les 1.700 rpm ofereix una potència lineal i progressiva que s’estira amb alegria més enllà de les 5.000 rpm i aconsegueix un tacte i un so molt similars als d’un bon motor atmosfèric japonès.

Motor 1.6 DIG-T

El motor només es pot associar a una caixa de canvis manual de 6 velocitats, que probablement no extreu les millors essències del motor a causa dels seus desenvolupaments llargs, més pensats per extreure bones xifres de consum que no pas per atacar ports de muntanya. A més, la palanca presenta un recorregut excessivament llarg entre la segona i la tercera velocitat, i sobretot entre quarta i cinquena.

Vista lateral Pulsar

Més enllà de les capacitats dinàmiques del motor (accelera de 0 a 100 en poc més de set segons), un aspecte molt positiu del propulsor nipó és la seva capacitat de consum, ja que en condicions de conducció reals en cicle mixt vam poder situar el consum en un registre de 6,5 litres als 100 km, no gaire lluny dels 5,9 que promet el fabricat a la fitxa tècnica i sense haver practicat una conducció excessivament enfocada a l’eficiència.