El liti, el petroli blanc?

L'augment de la demanda de liti creixerà de forma exponencial els pròxims anys a causa dels vehicles híbrids i elèctrics, cosa que en multiplicarà el preu

Liti, el nou or blanc
Ferran Vital
16/10/2016
2 min

El liti és el material destinat a reemplaçar el petroli com a recurs de referència als mercats internacionals. De fet, fins i tot el banc d’inversions Goldman Sachs ja ha batejat el liti com 'la nova benzina'.

Al planeta cada vegada hi haurà més demanda de cotxes elèctrics i híbrids, que, segons diversos estudis, representaran la major part del mercat l’any 2025 i faran desaparèixer els motors de combustió l’any 2050.

Súpercarregador de Tesla

A diferència del petroli, però, val a dir que el liti no és un recurs energètic o font d’energia, ja que el liti no proporciona energia sinó que únicament emmagatzema l’energia elèctrica produïda per una altra font o recurs. Per la seva lleugeresa i capacitat d’emmagatzematge, el liti és el material emprat per a la fabricació de bateries que no només s’utilitzen en la indústria automobilística: milions de tauletes i 'smartphones' funcionen amb bateries d’aquest material.

Demanda en augment i manca de competidors

Algunes consultores, com les nord-americanes IHS Chemical o AlixPartners, preveuen una demanda anual d’uns 40 milions de vehicles híbrids o elèctrics, que necessitaran disposar de bateries de liti per funcionar. Segons les seves projeccions, l’any 2025 la demanda de liti arribarà a les 300.000 tones anuals.

A aquest espectacular augment de la demanda cal sumar-hi el fet que de moment no existeix cap alternativa al liti per utilitzar-lo com a matèria primera. La lleugeresa i la capacitat d’emmagatzematge del liti el fan pràcticament invencible.

L’augment de la demanda i la situació privilegiada del liti el converteixen en un dels metalls més desitjats, cosa que repercuteix de manera directa en un augment imparable del preu. El preu actual de l’espodumena (un dels materials dels quals s’extreu el liti) és de 430 euros per tona, uns 100 euros més que l’any 2014. El carbonat de liti, per la seva banda, ha inflat el seu preu un 215% els últims mesos i actualment es cotitza a uns 19.000 euros per tona.

Tots els estudis preveuen un creixement exponencial del preu del liti i dels minerals dels quals s’extreu durant els pròxims anys, cosa que hauria de beneficiar el continent sud-americà, ja que 'el triangle del liti' (una zona que acumula el 85% de les reserves mundials d’aquest material) es troba a la zona andina i comprèn els estats de Bolívia (que concentra la major part de les reserves), Xile i l’Argentina.

stats