Cotxe elèctric
Motor Novetats 17/06/2022

Ford abandona Rivian a la seva sort

La que havia de ser la gran alternativa a Tesla s’enfonsa a la borsa mentre viu les seves hores més baixes

2 min
Rivian R1T, una camioneta elèctrica de 750 CV que vol fer tremolar Tesla

Una start-up que comptava amb el suport d’Amazon i de Ford com Rivian semblava una alternativa real i competitiva per a Tesla, el referent dels cotxes elèctrics a escala mundial. Ara, però, Rivian viu les seves hores més fosques després de veure com Ford, un dels seus grans valedors, ja fa un mes que ha abandonat el vaixell i ha venut 8 milions de les seves accions per uns 214 milions de dòlars. Ho ha fet després de constatar que fins ara Rivian no ha esdevingut una alternativa real i seriosa capaç de fer ombra a Tesla.

Ford havia apostat fort per Rivian i els seus SUV i camionetes elèctriques, amb una inversió de més de 1.200 milions de dòlars que la marca de l’oval ja no podrà amortitzar. I és que Ford comptava amb un 11,4% de les accions de Rivian, mentre que el gegant de la logística Amazon encara manté un 17,7% de les accions d’aquesta start-up nord-americana que a hores d’ara sembla destinada al fracàs. Bé és cert que Rivian havia rebut una comanda de més de 100.000 furgonetes elèctriques de repartiment per a la flota nord-americana d’Amazon, però a hores d’ara la capacitat productiva de Rivian sembla molt lluny de poder satisfer aquesta comanda o les reserves dels seus clients. I és que Rivian només va vendre 920 unitats arreu del món durant el 2021 i durant el primer trimestre d’aquest any només ha sigut capaç de fabricar 2.553 unitats.

De fet, la caiguda del valor a la borsa de les accions de Rivian no és flor d’un dia, i si ara fa un any cada acció cotitzava al voltant dels 120 dòlars (amb un màxim històric de 172 dòlars per acció), avui dia només cotitzen a uns 25 dòlars, una pèrdua del 80% del seu valor en només sis mesos.

La marxa de Ford s’explica per les seves necessitats comercials i el seu propi pla estratègic, que passa per l’electrificació de models emblemàtics com el Mustang Mach-E o una futura versió elèctrica de la F-150, la camioneta més venuda al món.

Amb tot, Rivian encara no està del tot perduda. Amazon encara es manté dins de l’accionariat de la marca, que, si pot superar la crisi de subministraments electrònics provinents de la Xina que afecta la producció, podria encara tenir futur en el mercat, sobretot si segueix comptant amb el suport milionari i les comandes d’Amazon.

stats