Preparador cotxes
Motor Novetats 22/03/2022

BMW compra el preparador Alpina

La marca bavaresa arriba a un acord per incorporar la companyia al seu grup industrial a partir del 2025

2 min
Logo d'Alpina

Alpina és un preparador alemany especialitzat en modificar i millorar el rendiment dels vehicles de la marca BMW. De fet, és habitual que cada gran fabricant tingui un preparador més o menys relacionat amb la marca per fer algunes modificacions: Audi tenia (i té) una relació similar amb ABT o Mercedes-Benz amb Brabus.

Els especialistes d’Alpina, però, han deixat de ser una marca independent perquè BMW ha comprat l’empresa i ha passat a prendre'n el control, després de 57 anys d’història com a especialistes independents. Alpina va ser fundada l’any 1965 –cal no confondre-la amb Alpine, la filial d’alt rendiment de Renault– a partir d’una empresa familiar dedicada al negoci de les màquines d’escriure. Alpina va començar desenvolupant i millorant carburadors del BMW 1500 per passar la potència final de 81 a 90 CV, però el seu primer projecte va ser la preparació integral del mític BMW 3.0 CSL, el cotxe que va ser el punt de partida sobre el qual BMW després desenvoluparia els models M. De fet, el model M més buscat i valorat de tots els temps és el BMW M3 E30, model sobre el qual Alpina també va presentar una evolució pròpia anomenada Alpina B6 3.5, que s’ha convertit en un dels models més buscats i valorats de la marca bavaresa.

Tot i que Alpina ha tingut sempre una relació especial i privilegiada amb BMW, aquest petit preparador artesanal no ha estat capaç de superar els reptes del canvi de model industrial derivat del procés d’electrificació dels cotxes. Alpina no estava preparada per fer evolucionar els models elèctrics de BMW, que té previst convertir la seva gamma d’esportius en models de zero emissions. L’altre escull insalvable per al futur d’Alpina era el repte de la conducció autònoma i el software necessari per als cotxes moderns, cosa que impossibilitava que pogués fer grans evolucions mecàniques i esportives en els models electrificats dels de Munic.

Amb l’acord de compra, BMW dona molt valor al fet que Alpina no deixi d’existir, i el preparador seguirà funcionant de manera autònoma fins al 2025. A partir de llavors els treballadors d’Alpina quedaran integrats dins de BMW i la marca passar a controlar totalment l'empresa.

stats