LA GUANTERA

La fàbrica Seat, premiada per la seva eficiència

Més estarrufats que un gall dindi, amb el pit inflat. Impossible sentir-se més cofois. Així és com estaven els representants de la fàbrica Seat de Martorell encarregats de recollir el premi Automotive Lean Production d'enguany. I és que, aquesta vegada, l'acte de lliurament es va fer a Wolfsburg, la ciutat on hi ha la matriu del grup Audi-VW.

Per a una marca com la catalana, poder lluir-se davant la plana major del gegant europeu de l'automoció és fonamental. I més en un moment en què malda per rebre l'encàrrec de la fabricació d'un SUV popular -al qual també aspira una altra companyia del grup com és Skoda-, que confien que serà un èxit comercial.

El guardó premia les empreses que destaquen per la qualitat i l'eficiència en la seva producció. El jurat va valorar especialment l'esforç que Seat ha fet en els últims anys per optimitzar al màxim els seus processos de fabricació.

Un exemple d'això és el projecte Seat al sol , que inauguraran dilluns a la factoria de Martorell: una superfície de 135.000 m, destinada a aparcar-hi els cotxes acabats de fabricar i coberta per 20.000 panells solars que, a part de protegir-los, produeixen sis milions de kWh d'energia elèctrica anual que aprofiten en diverses instal·lacions d'aquest centre. La filosofia Lean, la base del guardó, té origen japonès i busca que les corporacions siguin eficients en la recerca de la qualitat dels productes, en la logística i en el desenvolupament de les persones.

Aquesta distinció es va crear el 2006 des de la revista Automobil Produktion i la consultoria Agamus, dues entitats de gran prestigi en l'àmbit de la producció industrial. Des d'aleshores, s'hi han presentat més de set-centes fàbriques de quinze països. El premi per a Seat és el primer que obté un centre de l'estat espanyol.