LA GUANTERA

Conduir com si fóssim drogoaddictes

Conduir com si fóssim drogoaddictes Zoom

La gent jove està cansada de teories, i vol fets pràctics. A Ford han tingut una gran idea, i han promogut un vestit molt especial, absolutament tecnològic, que ajuda els conductors més joves a entendre com pot ser de perillós conduir sota els efectes de drogues com el cànnabis, la cocaïna, l’heroïna i l’èxtasi. Diversos estudis reconeguts internacionalment coincideixen a destacar que els conductors que manipulen un vehicle després d’haver consumit alguna d’aquestes substàncies il·legals són 30 vegades més proclius a veure’s implicats en accidents de circulació mortals que els que no han fet. Aquestes substàncies poden alterar determinats sentits i modificar algunes percepcions. Els efectes d’aquestes drogues poden significar un retard en el temps de reacció davant d’una situació de circulació imprevista, la distorsió del sentit de la vista, fer tremolar el pols, i no disposar d’una coordinació general de moviments òptima.

L’Institut Meyer-Hentschel d’Alemanya ha creat aquest vestit, equipat amb diversos dispositius que fan que la persona que se’l posi experimenti sensacions molt semblants a les que tindria després d’haver consumit algun d’aquests estupefaents.

La possibilitat de conduir en un circuit tancat utilitzant aquest vestit per experimentar les dificultats de governar un vehicle en aquestes condicions ha sigut incorporada per Ford al seu programa de seguretat viària Condueix la teva vida, que en els últims 11 anys ja han seguit més de mig milió de persones a tot el món.

L’any passat, la marca de l’oval va disposar d’un vestit semblant que, en aquella ocasió, reproduïa les sensacions de conduir sota els efectes de l’alcohol. A Ford estan especialment satisfets de l’impacte pedagògic que l’experiència va marcar entre tots els joves conductors que es van sotmetre a la prova, i esperen que els resultats ara siguin encara més formatius amb l’evolució del vestit creat per reproduir unes sensacions que ens alerten del perill que correm no únicament nosaltres com a conductors, sinó també les persones que viatgen al mateix vehicle, altres conductors amb qui coincidim a la via pública o els vianants que hi puguin circular.

Les xifres són esfereïdores. Segons el Centre Europeu de Monitorització de Drogues i Drogoaddicció, l’any passat 8,8 milions de joves europeus d’entre 15 i 24 anys van consumir cànnabis i 2,3 milions van provar la cocaïna. Una altra dada terrible: una de cada 10 persones entrevistades va reconèixer haver pujat a un vehicle conduït per persones que podien estar sota els efectes d’alguna d’aquestes drogues.

El vestit utilitzat per Ford es complementa amb alguns accessoris. A les persones que se sotmeten a la prova de conducció amb aquest simulador dels efectes de les drogues també els donen unes ulleres i uns auriculars. Amb les primeres reben uns flaixos de llum que intenten reproduir la sensació d’enlluernament sobtat que poden patir els consumidors de drogues, amb les dificultats que això representa per a un camp de visió que necessàriament ha de ser del tot nítid; aquestes ulleres també distorsionen la percepció visual, i introdueixen sensacions de color, que és un dels efectes secundaris que pateixen els consumidors de LSD.

A través dels auriculars els conductors reben impactes auditius estranys, efectes de sons imaginaris que sembla que arriben a experimentar els conductors que estan sota la influència de substàncies molt potents. La campanya Condueix la teva vida també ha introduït accions per alertar els més joves dels riscos de participar a les xarxes socials mentre conduïm i -sobretot- deixar en evidència com pot arribar a ser de perillós fer-nos una selfie o gravar un vídeo mentre conduïm un vehicle. Tot plegat per sensibilitzar els conductors del que pot implicar perdre el control de la conducció a causa de distraccions més enllà de parlar pel mòbil.