LA GUANTERA

Apple accelera per al llançament del seu cotxe

Tim Cook, actual director executiu d’Apple. / APPLE Zoom

Hi haurà un dia que els cotxes només faran olor de poma. Això és el que s’han proposat a Cupertino amb el projecte de fer un cotxe elèctric que volen que sigui al mercat abans del 2019. Després d’un any en què 600 persones han estat treballant en un projecte anomenat Titan, els inversors hi han donat llum verda perquè es faci realitat.

En endavant, el triple de treballadors de la marca creada per Steve Jobs es dedicaran a fer un vehicle que, de moment, no serà totalment autònom. Els responsables de la marca deixen per a més endavant la creació d’un vehicle que no necessiti els humans per funcionar, esperant cap on apunta aquesta tendència.

La companyia californiana vol aplicar en l’àrea de l’automoció tota l’experiència que ha acumulat en el desenvolupament de bateries i sensors que han hagut de posar en pràctica en les diferents generacions del seu popular iPhone. La incògnita és saber si els components del seu cotxe es produiran a la factoria que la marca té a Taiwan, on es fabriquen la majoria de peces per als iPhone i els iPad, o si crearan un centre específic per a la fabricació del seu cotxe.

El seu coneixement en la indústria de l’automoció no és com el que tenen de l’electrònica de consum i volen mesurar cada moviment, ja que aquí el cost de les errades és monstruós. El traspàs dels prototips a la producció en sèrie encara està verd, ja que cal fer moltes més proves de les que s’han fet fins ara. Tot això fa pensar que la data del 2019 és molt utòpica.

La caiguda del preu del petroli ha frenat una miqueta la producció de marques com Tesla i Nissan, que tot i que són els que tallen el bacallà en la realització de vehicles elèctrics, amb prou feines s’emporten una petita part del pastís de l’economia de l’automoció.

Segons Tim Cook, caldrà centrar les energies de la marca en uns quants projectes, però no en tots els que estan en investigació. Alguns analistes afirmen que el successor de Jobs és poc optimista en la viabilitat de la fabricació d’un cotxe, i pensen que el projecte té un 60% de possibilitats de fer-se realitat, tot i que ja han contractat un grapat d’experts en automoció procedents de marques d’èxit.