Les motos de la nostra vida
Motor Història 21/07/2019

Bultaco Sherpa: amb ella va començar tot

Avui els primers models de Sherpa, sobretot la Sammy Miller -el model 10- o la San Antonio, van molt buscats pels col·leccionistes

i
Josep Lluís Merlos
2 min
Les motos  de la nostra vida Bultaco Sherpa:  amb ella va començar tot

BarcelonaPer conèixer els orígens de la primera gran moto de la història del trial cal saber qui era Sammy Miller. Aquest pilot irlandès compaginava la participació en competicions de tota mena amb la feina de provador per a la marca anglesa Ariel.

El 1962, els nebots de Paco Bultó -fundador de Bultaco- van participar als afores de París en una cursa d’una especialitat completament nova i desconeguda fins a aquell moment: el trial. Joan Soler Bultó i Oriol Puig Bultó hi corrien amb unes motos, les Sherpa N, derivades del model de carretera de la marca catalana, la Tralla 101. A la cursa van conèixer Miller, que va guanyar amb autoritat, i al tornar a casa van recomanar al seu oncle que el fitxés.

Dos anys després, Miller signava contracte amb Bultaco per 2.000 lliures anuals i dues motos. Després de dotze dies de proves naixia la Sherpa T a partir de les seves valoracions a la finca Sant Antoni, entre Cunit i Vilanova i la Geltrú. El 1965 la van començar a fabricar en sèrie, fet que marcaria el començament d’una llegenda. Aquella mateixa temporada la Bultaco es convertia en la primera moto no anglesa capaç de guanyar els Sis Dies d’Escòcia. Miller guanyaria dos campionats d’Europa i la marca s’emportaria quatre títols continentals i cinc mundials amb les Sherpa.

D’aquesta Bultaco n’hi va haver moltes versions diferents, en diverses cilindrades. Van fabricar-les fins al 1981 i van obtenir moltíssims èxits esportius -més de 500 curses i múltiples campionats internacionals-, però també comercials.

Avui els primers models de Sherpa, sobretot la Sammy Miller -el model 10- o la San Antonio, van molt buscats pels col·leccionistes, i encara que se’n troben algunes unitats, els preus són força elevats, en funció de l’estat de conservació que tinguin i la quantitat de peces originals que conservin.

stats