Història
Ferran Vital

Talleres Hereter (1916-1922), un fabricant català desconegut

Recuperem la memòria de Talleres Hereter, una companyia barcelonina centrada en la construcció de cotxes i avions durant el primer terç del segle XX

Talleres Hereter (1916-1922), un fabricant català desconegut / VIQUIPÈDIA Zoom

Fundats l'any 1905 per Laureà Hereter, els Talleres Hereter van ser una de les principals indústries automobilístiques de l'Estat durant el primer terç del segle XX, amb una important producció automobilística i aeronàutica.

L'empresa, molt modesta al començament, es dedicava al principi al treball de l'acer i les planxes metàl·liques, però el mes de febrer del 1912 Talleres Hereter es va constituir com a societat anònima, amb un capital inicial de 100.000 pessetes, que van passar a 250.000 pessetes al cap de tres anys, el 1915.

Talleres Hereter va guanyar prestigi durant l'any 1915 com a fabricant de components auxiliars i mecànics de les diverses empreses automobilístiques catalanes del moment, i de seguida van començar a fabricar els seus propis motors d'automòbil de quatre cilindres, que van començar a ser fabricats en sèrie el mes de setembre del 1915.

Al cap de vuit mesos, l'abril del 1916, Talleres Hereter va començar a vendre el seu primer cotxe fabricat íntegrament a les seves instal·lacions del carrer Aribau, que va rebre el nom d'Ideal Sèrie D, dissenyat pels germans Claudi i Carles Baradat Guillé i el pilot Joaquim Custals.

L'èxit comercial del seu primer cotxe va ser espectacular, i a finals del 1916 ja havien venut 58 unitats de l'Ideal. Aquest èxit va animar Laureà Hereter a començar la fabricació del model Ideal del 1917, una evolució del primer Ideal que arribava als 15 cavalls de potència, associat a un canvi de quatre velocitats sobre un xassís d'acer i amb suspensions el·líptiques de ballesta. El segon model es va desenvolupar sota la supervisió de Sebastià Nadal, substitut de Joaquim Custal com a pilot oficial de Talleres Hereter.

L'Ideal Model 1917 va causar un gran impacte esportiu, ja que va guanyar les Voltes a Catalunya del 1916 i 1917, els Gran Premis Rhin del 1917 i 1918 i la carrera en costa Galapagar el gener del 1917.

Els èxits esportius de Talleres Hereter van impulsar la creació de divisions aeronàutiques el 1917, amb la producció d'una escola de pilots, però l'empresa va tancar definitivament l'any 1922 a causa de la crisi econòmica posterior al final de la Primera Guerra Mundial i la recuperació de les indústries autòctones dels països en conflicte.