Ral·li Dakar
Motor Competició 04/01/2023

Com funciona la propulsió elèctrica de l'Audi RS Q e-tron E2 del Dakar?

La marca alemanya participa en el famós ral·li amb un vehicle que empra una solució híbrida innovadora

3 min
Audi RS Q e-tron E2

Els pilots Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel i Mattias Ekstrom, juntament amb els seus copilots Lucas Cruz, Édouard Boulanger i Emil Bergkvist (respectivament) han participat a la present edició del Ral·li Dakar a bord d'un Audi RS Q e-tron E2. Es tracta d'un cotxe que, sota el cognom e-tron, amaga un concepte realment innovador. I és que no estem davant d'un cotxe 100% elèctric, però tampoc parlem d'un vehicle totalment de combustió ni del típic concepte d'híbrid. Aleshores, què el diferencia de a la resta de vehicles participants en aquesta competició?

Audi ha desenvolupat un vehicle apte per a competir en un ral·li tan exigent com el Dakar de la forma més sostenible i eficient possible. A l'hora de desenvolupar l'RS Q e-tron E2 la pròpia marca alemanya va descartar l'opció d'equipar un sistema de propulsió totalment elèctric alimentat per bateria a causa de la baixa densitat d'energia que té i el rendiment que demanda aquesta competició, de manera que la solució la va trobar en forma de sistema de propulsió elèctric que rep l'energia d'un motor de combustió.

Audi RS Q e-tron E2

D'entrada, parlem de la part elèctrica

El tren motriu de l'Audi RS Q e-tron E2 disposa de dos motors elèctrics (un situat a cada eix) que li confereixen la tracció total necessària per afrontar amb garanties el Ral·li Dakar. Es tracta d'unes unitats de motor-generador molt similars a les que fa servir el monoplaça e-tron FE07 de la Fórmula E, i la seva funció principal és moure les rodes del cotxe. La seva potència màxima combinada és de 500 kW (680 CV).

Aquests motors elèctrics s'alimenten de l'energia emmagatzemada en una bateria d'alt voltatge que té una capacitat de 52 kWh, un pes de 370 quilos i que es troba instal·lada al centre del cotxe. Però com dèiem, aquesta bateria que alimenta els motors elèctrics no rep l'energia d'un endoll (com seria el cas si el cotxe fos 100% elèctric), en part perquè no podria emmagatzemar l'electricitat suficient per poder afrontar i completar les etapes diàries de centenars de quilòmetres, un terreny trencat i arenós que genera molta resistència i les elevades temperatures exteriors del desert. Així doncs, la solució que ha trobat Audi per superar aquest repte ha estat la d'integrar un motor de combustió que fa les funcions de convertidor d'energia.

Esquema mecànic de l'RS Q e-tron E2

I ara, del motor de combustió

L'Audi RS Q e-tron E2 equipa un motor TFSI de gasolina procedent del DTM que està programat per funcionar entre les 4.500 i les 6.000 revolucions, fet que permet obtenir la màxima eficiència possible d'un motor de combustió en tot moment. Però la seva energia no es destina a moure les rodes, sinó que es transforma en electricitat i es fa servir directament per carregar la bateria de 52 kWh. Tot plegat, juntament amb l'electricitat generada pels sistemes de recuperació d'energia en frenada, serveix per poder alimentar constantment els dos motors elèctrics del vehicle.

Però el millor d'aquesta obra d'enginyeria és que enguany el motor de combustió empra un combustible renovable (reFuel) que disposa d'un 80% de components sostenibles, elaborat a partir de residus i sense la utilització de productes alimentaris. D'aquesta manera s'augmenta notablement la sostenibilitat del conjunt, ja que els motors elèctrics no generen emissions durant el seu ús i el de combustió fa servir un combustible renovable força menys contaminant. Tant és així que Audi ha anunciat que les emissions de l'Audi RS Q e-tron E2 s'han vist reduïdes en un 60% respecte les del vehicle de l'any passat.

Les emissions generals s'han reduït en un 60% respecte les del vehicle de l'any passat

El resultat final és un cotxe complex a nivell mecànic, però força senzill de pilotar. I és que a efectes pràctics la conducció de l'Audi RS Q e-tron E2 és gairebé idèntica a la d'un vehicle 100% elèctric, amb una única marxa cap endavant, una marxa enrere i un software desenvolupat per la marca que s'encarrega de distribuir el parell entre els eixos. Finalment, convé destacar que aquest programari fa la funció de diferencial central virtual configurable lliurement, fet que té permet a la marca estalviar no només el pes, sinó també l'espai que haurien ocupat els tradicionals eixos de transmissió i el clàssic diferencial mecànic.

stats