Seguretat viària
Motor Seguretat 08/04/2022

Portar la música massa alta al cotxe pot suposar fins a 3.000 euros de multa

La DGT recorda a les xarxes socials que escoltar música a un volum inadequat pot suposar multes d’entre 100 i 3.000 euros, en funció del municipi i de la denúncia de l’agent policial

2 min
Altaveus Bang&Olufsen de l'Audi e-tron GT

Malauradament, és força habitual creuar-nos amb conductors que circulen amb les finestres abaixades i el volum de la música del seu cotxe a tot drap pels carrers de les ciutats i els pobles del país. El que molta gent no sap, però, és que molestar la resta de persones (vianants, ciclistes, residents o altres conductors) amb un volum de música inadequat pot suposar multes de fins a 3.000 euros. I és que la lluita contra la contaminació acústica als carrers no només afecta els cotxes més sorollosos per motius mecànics o relacionats amb el seu motor de combustió, per bé que no existeix un llindar clar i exacte a partir del qual el so de la música pot resultar inadequat o molest.

La majoria de municipis catalans i de la resta de l’Estat tenen normatives i ordenances específiques per regular el llindar a partir del qual es pot sancionar un vehicle per tenir la música a un volum massa alt, prenent els 87 decibels com la referència principal a l’hora de procedir a la sanció. Les més habituals acostumen a ser d’uns 100 euros a la majoria de municipis, però poden elevar-se fins als 2.500 o 3.000 euros en funció de l’hora del dia (són més altes de nit que de dia) i la proximitat de centres sanitaris o educatius.

Un altre criteri per aplicar una multa més elevada és el volum de la música que escolta l’infractor. I per donar validesa a la multa no és necessari que l’agent de l’autoritat corresponent (policia municipal, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil o l’autoritat pertinent) faci ús d’un sonòmetre, ja que la llei preveu que la denúncia d’un agent sigui suficient per procedir a sancionar l’infractor.

I què passa si escoltem música alta amb el cotxe aturat durant un botelló?

Una de les escenes més vistes durant els mesos de restriccions sanitàries derivades de la pandèmia del coronavirus, especialment durant els mesos d’estiu, han sigut els botellons de grups de joves i adolescents, que sovint feien servir els equips d’àudio dels seus cotxes per posar música a les seves trobades. A les possibles sancions derivades de l’acció del botelló i el consum d’alcohol al carrer s'hi podria sumar una sanció per molèstia acústica, fins i tot si el cotxe està aparcat i amb el motor apagat.

stats