Seguretat viària
Motor Seguretat 25/07/2023

Tirar puntes de cigarret per la finestra del cotxe passa a ser una infracció "molt greu"

Amb l'última reforma de la llei de trànsit i seguretat viària la infracció ha passat de ser considerada greu a molt greu

2 min
La DGT endureix les sancions per llançar burilles per la finestra

BarcelonaL'arribada de les vacances d'estiu és sinònim de milers i milers de desplaçaments per carretera, però també de temperatures extremes i un elevat risc d'incendi forestal. No són pocs els incendis provocats pel llançament de cigarretes o objectes perillosos per la finestra. Per aquest motiu, la Direcció General de Trànsit (DGT) va endurir fa uns mesos la norma que penalitza aquestes conductes amb l'aplicació d'una sanció econòmica important i la resta de punts més gran possible.

Fins a la reforma de la llei de trànsit i seguretat viària que hi havia en vigor, tirar objectes a la via que poguessin provocar incendis o accidents era considerat una infracció greu i suposava la pèrdua de quatre punts del carnet i una sanció de 200 euros. Ara, amb la nova reforma, la infracció ha passat a ser considerada molt greu i implica la pèrdua de sis punts del carnet i una sanció econòmica de 500 euros. S'ha encarregat de recordar-ho la DGT en aquesta piulada:

Llançar burilles per la finestra és ara una infracció molt greu

No només és per evitar incendis

La conseqüència més directa de tirar puntes de cigarrets enceses o mal apagades al voral d'una carretera és provocar un incendi forestal, motiu més que suficient per pensar-s'ho dues vegades. Però, a més, la DGT també recorda que aquesta acció pot posar en perill la seguretat dels altres usuaris de la via, especialment de motoristes i ciclistes. La llei fa un pas més i no només considera perilloses les puntes, sinó també qualsevol altre objecte que pugui posar en perill la resta d'usuaris o provocar un incendi.

Tirar puntes de cigarret per la finestra pot acabar en un incendi forestal

Dit d'una altra manera, tirar una ampolla de vidre podria resultar en una sanció idèntica a la de llançar una cigarreta. I si aquestes accions acaben en un incendi forestal, les conseqüències penals poden ser gravíssimes, perquè es pot incórrer en un delicte amb penes de presó d'entre tres i sis anys.

Malgrat tot, la DGT no s'ha atrevit mai a prohibir fumar mentre es condueix i tan sols es limita a recomanar no fer-ho. A més, convé recordar que la multa de 500 euros es manté invariable si la persona que tira la burilla és el copilot o qualsevol altre ocupant del vehicle, però en aquest cas no implica la pèrdua de punts del carnet.

stats