Motor Seguretat 07/12/2016

Consells de conducció amb neu i glaç

Repassem alguns consells per evitar ensurts durant els mesos més freds de l'any

Ara Motor
2 min
Consells de conducció a la neu i el glaç

Durant la nostra visita al Centre d’Operacions de Granollers durant el simulacre de vialitat hivernal, vam poder parlar amb diversos professionals sobre l’actitud al volant que cal mantenir en condicions meteorològiques adverses pròpies de l’hivern, tals com glaçades o nevades persistents.

Primer de tot cal preparar el nostre cotxe o moto a consciència de cara als mesos més freds de l’any, revisant l’estat dels líquids del vehicle, de l’eixugaparabrises, del sistema d’enllumenat, la bateria i l’estat dels pneumàtics i la seva correcta pressió. A més, és molt aconsellable muntar directament pneumàtics d’hivern a aquelles zones del país on l’hivern és més cru, i practicar com posar les cadenes a les rodes motrius del nostre vehicle.

Els pneumàtics d'hivern són una opció excel·lent

Un altre element clau de cara a la conducció hivernal és l’anticipació. En aquest sentit, és més que recomanable seguir les informacions del Servei Català de Meteorologia i del Servei Català de Trànsit, per preveure i organitzar la nostra ruta (fins i tot renunciant a la mobilitat si existeix perill i aquest és evitable). Si hem d’agafar el nostre vehicle de forma imperiosa, és necessari revisar que el nostre mòbil tingui prou bateria i informar a algú de la nostra ruta.

Dins la carretera

La Maria Buil, responsable del Centre d’Operacions i Seguretat Vial d’Autopistas ens va explicar alguns consells molt útils a l’hora de circular per la xarxa viària del nostre país en una situació de climatologia adversa o perill:

A més, cal ser molt curosos en les maniobres que fem, i tenir clar que la distància de frenada i la resposta de la direcció no són les mateixes en condicions d'escassa adherència, i cal conduir amb molta seguretat i finesa, sense fer moviments bruscs.

Consells de circulació amb neu o gel

  1. Augmentar la distància de seguretat.
  2. Evitar moviments de volant bruscs.
  3. Intentar no frenar o accelerar de cop.
  4. Adequar la velocitat.

Què fer si ens quedem atrapats?

Una de les situacions més angoixants que podem viure és quedar-nos atrapats enmig d’una nevada. En aquest cas extrem el primer que cal fer és intentar deixar el cotxe en un voral i buscar un refugi.

Si no podem arribar a cap refugi a l’exterior, el més recomanable és quedar-nos dins del nostre cotxe (si anem en moto òbviament no podrem optar per aquesta possibilitat) i col·locar alguna peça de roba o plàstic de color viu a l’antena o eixugaparabrises del cotxe per facilitar la nostra localització.

Amb neu cal extremar les precaucions

Un cop tancats dins el cotxe, els pneumàtics i algunes gomes del cotxe fan d’aïllants tèrmics, i cal mantenir encesa la calefacció i una finestra del cotxe una mica oberta. A més, cal que estem atents a mantenir el tub d’escapament net per evitar que el fum de la combustió entri dins de l’habitacle, ja que podria esdevenir fatal. De la mateixa manera, si ens hem de quedar adormits no ens podem oblidar d’apagar el motor.

stats