Seguretat viària
Motor Seguretat 07/10/2021

Les autoescoles digitals, a punt de ser realitat

Una reforma de la llei de trànsit permetrà que la part teòrica i els cursos de sensibilització del carnet de conduir es puguin fer íntegrament de manera telemàtica

2 min
Un examen d'autoescola

Ben aviat serà possible aprovar la part teòrica del carnet de conduir sense haver de trepitjar físicament una autoescola, gràcies a una reforma de la llei de trànsit –per iniciativa de la comissió d’interior del Congrés de Diputats– que permetrà formalitzar la formació telemàtica que ja ofereixen algunes autoescoles digitals. És cert que els examinands es podien presentar per lliure a la prova, però ara també ho podran fer els alumnes de les noves autoescoles digitals que, a diferència de les convencionals, no disposen de seu física.

Amb tot, la reforma encara haurà de superar alguns esculls parlamentaris fins a l'aprovació definitiva al Senat, com ara les dues esmenes presentades pel grup parlamentari de Ciutadans i l’oposició frontal que hi presenta la patronal de les autoescoles tradicionals, anomenada CNAE. De fet, la CNAE creu que aquesta reforma “és una temeritat que atempta contra la seguretat viària” i que suposa un greuge comparatiu entre les autoescoles amb seu física i les digitals.

La patronal de les autoescoles argumenta també que les classes presencials que ofereixen les tradicionals són més eficaces per als participants, sobretot en els continguts clau dels cursos de sensibilització o en aspectes sensibles com ara la reanimació cardiopulmonar i els efectes de l’alcohol sobre la conducció.

Amb tot, el que no canviarà serà el format actual per poder aprovar la part pràctica del carnet de conduir. Per tant, les autoescoles digitals no podran oferir pràctiques de conducció als alumnes perquè el vehicle de pràctiques ha de ser propietat i titularitat d’una autoescola física convencional. Arribats a aquest punt, els aspirants poden optar per completar la fase pràctica amb alguna empresa especialitzada o demanar un trasllat del seu expedient a una autoescola convencional, pagant prèviament 9 euros.

stats