Proves cotxes
Motor  /  Proves 16/11/2019

Ford Mustang Bullitt: setè art amb rodes

Provem una de les versions més especials del Ford Mustang, que ret homenatge a la mítica pel·lícula de Steve McQueen

Sergio Domínguez
13 min
Ford Mustang Bullitt, un cotxe de pel·lícula

En un món inundat de vehicles que resulten simples eines amb rodes per anar del punt A al punt B, alguns cotxes es resisteixen a seguir la corrent i tenen una ànima pròpia. És evident que en aquesta categoria hi podem trobar vehicles molt cars, però també cotxes clàssics o fins i tot esportius relativament econòmics. I en aquesta última categoria hi trobem el Ford Mustang, un model que ja va passar per les nostres mans i que ara hem tingut l’ocasió de provar en la seva edició especial Bullitt.

Ford Mustang Bullitt, un cotxe de pel·lícula

Si el Mustang normal ja és un vehicle amb ànima pròpia, la versió Bullitt ho és encara més. Es tracta d’una edició que Ford ha realitzat per retre homenatge al model que protagonitza una de les persecucions més mítiques de la història del cinema, a la pel·lícula Bullitt. No es tracta de la primera ocasió en què la marca americana realitza una versió que homenatgi la mítica icona del cinema -el 2001 i el 2008 el Mustang ja va rebre una versió Bullitt-, però aquesta és la primera vegada que es comercialitza a Europa.

Ford Mustang Bullit

Així doncs, és evident que una versió tan especial no només té una personalitat pròpia, sinó que comparteix molts elements estètics amb l’esportiu que apareix en aquell film, com tot seguit explicarem.

ESTÈTICA EXTERIOR

El Mustang de la pel·lícula Bullitt tenia com a característiques principals un preciós i elegant color verd anomenat Dark Highland Green, una graella frontal amb absència del logotip del cavall de Mustang i unes llandes de cinc radis.

El Mustang Bullit és espectacular, una obra d'art

Al Ford Mustang Bullitt d’aquesta prova molts d’aquests elements es repliquen i conserven l’esperit del model original. És cert que la nostra unitat està pintada en un impressionant color Negre Shadow, però per més maco que pugui arribar a ser, no acaba d’adaptar-se fidelment al color verd del model original. De tota manera, aquest problema té fàcil solució, perquè evidentment Ford ofereix també el color verd autèntic.

Vista davantera

De la mateixa manera que en el model de 1968, la part frontal del Bullitt prescindeix del cavall a la graella frontal, així com de les arestes interiors que divideixen la calandra. Si ho sumem a un capó molt allargat que disposa de dues esportives entrades d’aire, el resultat és un dels frontals més agressius del mercat, que garanteix que tothom qui el vegi pel retrovisor automàticament es posi a un costat.

Detall llandes

Al seu lateral continuen les referències al model de la pel·lícula. Les llandes de 19 polzades en color negre amb perfil exterior cromat tenen un disseny inspirat en el de l’original, i a través dels seus cinc radis deixen entreveure un equip de frens amb pinces de color vermell. Al centre de les llandes es pot veure el típic cavall identificatiu de Mustang, i és l’únic lloc del vehicle on apareix: a tota la resta la inscripció Bullitt té tot el protagonisme. La resta de la vista lateral és gairebé idèntica a la de qualsevol Mustang, per bé que perd la insígnia identificativa del motor 5.0.

La vista posterior és espectacular

I la part posterior és també una autèntica obra d’art, ja que elimina la inscripció habitual del cavall o de les lletres “GT” i al seu lloc llueix la característica diana de la pel·lícula, juntament amb les lletres “Bullitt”. La resta rep pocs canvis, tot i que les quatre sortides d’escapament estan pintades en color negre i emeten un so espectacular, del qual parlarem més endavant. També resulten destacables les llums de tipus led dividides en tres franges verticals per cada extrem i que no poden completar millor un conjunt esportiu i molt agressiu.

Detall fars posteriors

Un bon exemple de com és possible aconseguir que un disseny poc recarregat funcioni a la perfecció, gràcies a la col·locació intel·ligent de diversos detalls estètics que rememoren un model amb més de 50 anys.

ESTÈTICA INTERIOR

És evident que en aquestes cinc dècades els vehicles han canviat molt, especialment pel que fa al seu habitacle. Per aquest motiu les diferències d’habitabilitat i tecnologia que hi ha entre el model original i l’actual són molt grans. Però si el tinent Frank Bullitt es posés al volant de la unitat que il·lustra l’article trobaria alguns detalls que automàticament li recordarien el seu Mustang del 68.

Detall pom palanca canvi

És el cas del pom de la caixa de canvis, que conserva el disseny similar al d’una bola de billar de color blanc que equipava el Mustang que apareixia al film. Per la seva banda, el volant de tres radis -com l’original- disposa de la inscripció Bullitt al centre, així com la part superior del quadre de comandaments, que mostra una placa numerada especial.

Detall volant

La resta de l’interior és el mateix que el d’un Mustang normal, i això és sinònim d’esportivitat. Si és de nit i ens acostem a la porta veurem com els retrovisors projecten al terra el cavall de Mustang. Un detall que ja ens indica que estem a punt de posar-nos al volant d’un vehicle molt especial.

Detall interiors

A l'accedir al seu interior ens trobem amb la inscripció “Bullitt” al llindar de la porta, i quan hi entrem ens acullen uns seients molt ergonòmics que, en aquesta versió, disposen de regulació elèctrica, calefacció i ventilació. Val a dir que la marca ofereix opcionalment uns seients esportius signats per Recaro que milloren la subjecció lateral.

Detall seients

Un cop ens hem situat al lloc de conducció, les comoditats no s’acaben. El volant ofereix un tacte excel·lent i és calefactable, i el protagonisme absolut se l’emporta la gran pantalla que fa d’instrumentació digital. Es tracta d’un monitor de 12 polzades totalment personalitzable a través del qual podem controlar diversos paràmetres del vehicle, tant pel que fa a l’ordinador de bord com pel que fa als modes de conducció esportiva i les aplicacions de circuit del Mustang.

El disseny dels instruments és elegant i minimalista

Si bé les places davanteres ofereixen un elevat nivell de confort i molt espai, les posteriors -el Mustang és un vehicle de quatre places en disposició 2+2- ofereixen exactament el contrari. Com que només té dues portes, l’accés als seients del darrere és força complicat, i l’espai disponible només els fa adients per a nens o persones de baixa estatura. No tant pel que fa a l’espai per a les cames, sinó perquè la pronunciada caiguda del sostre, típica d’un cupè, fa que el cap toqui amb el vidre posterior.

Detall maleter

Finalment, el maleter ofereix uns acceptables 408 litres, tot i que la boca de càrrega és molt petita i les formes no són especialment aprofitables. En qualsevol cas, no ens enganyem: el Mustang no és un vehicle dissenyat per ser pràctic, però resulta ideal per a dues persones i ofereix prou espai per transportar el seu equipatge.

MOTOR

Tot i que ara toqui parlar del motor del Ford Mustang Bullitt d’aquesta prova, aprofito per recordar que entre l’equipament de sèrie hi ha un excel·lent equip de so de 1.000 volts i 12 altaveus signat per B&O. I ho cito en aquest apartat perquè, d’acord, és cert que té una qualitat de so exquisida, però probablement estarà sempre desconnectat. El motiu? Que el principal equip de so està sota el capó, i el trobem en forma de motor V8 de 5.0 litres.

El motor V8 és una joia

De fet, no és casualitat que Ford hagi equipat el seu esportiu amb un mode d’escapament silenciós, per evitar despertar tot el veïnat quan el traguem del garatge per fer una volta un diumenge al matí. Polsar el botó d’arrencada és sinònim d’escoltar una melodia molt característica, típica d’un cotxe americà. Un so greu, ronc, que ressona per tot arreu i que s’escolta des de ben lluny. I que ens fa recordar que aquesta música celestial té els dies comptats.

Els quatre tubs d'escapament són espectaculars

D’acord, per més sorprenent que pugui semblar, el Mustang Bullitt té l’etiqueta C de la DGT, però tots sabem que el món de l’automoció no camina precisament en direcció a potents motors V8, sinó més aviat a sistemes d’hibridació o elèctrics. Ara bé, si el futur és elèctric, el millor que podem fer és adaptar-nos-hi. I sembla que Ford ha començat a posar-se les piles, perquè ha presentat al SEMA de Las Vegas un prototip de Mustang elèctric. De moment és un prototip i no està prevista la seva fabricació, però demostra la intenció de la marca d’adaptar-se al futur sense abandonar la passió.

Però estàvem parlant del motor del Mustang Bullitt. Com ja he comentat, es tracta d’un enorme bloc de vuit cilindres a 90º en posició longitudinal, de cinc litres de cilindrada i una potència màxima de 459 CV. Això són nou cavalls més que la versió estàndard del Mustang GT. Per aconseguir aquest increment, Ford ha modificat la gestió electrònica i el sistema d’admissió, però la resta del propulsor queda invariable.

Detall logo

El fet de renunciar a la introducció del turbo no només aconsegueix que el Mustang es comporti amb la noblesa típica d’un motor atmosfèric, sinó que també aconsegueix una resposta molt lineal en un rang molt ample de revolucions. Des de les 2/2.500 rpm comença a empènyer amb força, i el fet que el parell màxim de 529 Nm arribi a les 4.600 revolucions i que la potència màxima s’entregui a les 7.250 (7.000 en la versió GT) aconsegueixen que el Ford Mustang Bullitt d’aquesta prova sembli no tenir fi mai. Independentment del règim de revolucions en què ens trobem i fins i tot gairebé de la marxa que tinguem engranada; no trobarem a faltar un extra de potència en cap moment. Com és d’esperar, amb aquestes dades l’acceleració de 0 a 100 km/h es resol en 4,6 segons –especialment amb el sistema Launch Control activat, del qual després parlaré-, i la velocitat màxima se situa en uns impressionants 263 km/h.