Novetats
Motor Novetats 08/10/2021

Mazda anuncia per sorpresa quatre nous SUV

La marca d’Hiroshima anuncia de sobte quatre nous totcamins que s’anomenaran CX-50, CX-60, CX-80 i CX-90, el segon i el tercer dels quals arribaran al nostre mercat

2 min
Mazda CX5

Mazda ha anunciat per sorpresa quatre nous SUV que han d’arribar al mercat a partir de l’any vinent. Aquests quatre SUV, anomenats CX-50, CX-60, CX-80 i CX-90, han de completar l’oferta de la marca japonesa a Europa i als Estats Units, i aniran acompanyats d’una nova generació de motors gasolina amb tecnologia Skyactiv-X (és a dir, ajudats per un sistema mild hybrid de 48 V) de quatre i sis cilindres en línia.

Els d’Hiroshima han confirmat que els models que han d’arribar a Europa el 2022 i el 2023 seran els CX-60 i CX-80, és a dir, els totcamins de segment C i D del mercat –per entendre’ns, els equivalents als Ateca, Qashqai i Tarraco–. El CX-60 serà un totcamí compacte del segment C, amb una longitud al voltant dels 4,7 metres i espai per a cinc ocupants, mentre que el CX-80 serà un model de set places que arribarà com a mínim als 4,9 metres de llarg.

A més, aquests nous SUV arribaran associats a un nou motor gasolina de sis cilindres en línia amb tecnologia Skyactiv-X, un motor dièsel Skyactiv-D de nova generació (sí, Mazda continuarà oferint un motor dièsel mentre n'hi hagi demanda al mercat) amb un sistema semihíbrid associat de 48 V i un nou motor híbrid endollable que combinarà un propulsor de gasolina de quatre cilindres i un motor elèctric.

Els altres dos totcamins anunciats, els abans esmentats CX-50 i CX-90, de moment només es destinaran al mercat nord-americà i tindran un enfocament comercial molt orientat als gustos i les necessitats dels compradors de l’altra banda de l’Atlàntic. De fet, el CX-50 serà en realitat la versió totcamí del Mazda 3 actual i es fabricarà a la planta que la marca té a l’estat d’Alabama.

Aquests quatre models de Mazda han d’omplir un buit de la marca en un futur immediat, però no tenen gaire sentit estratègic més enllà del 2025, quan ha de tenir enllestida una nova plataforma de vehicles elèctrics que implicaran l’electrificació definitiva de la marca, sempre que els compradors hi responguin.

Finalment, cal destacar que Mazda ha anunciat una nova versió d’autonomia extensa (o REX, en anglès) del ja conegut MX-30, que vam poder provar ara fa uns mesos, i que comptarà amb un motor de gasolina de cicle rotatiu o Wankel que té per objectiu produir energia elèctrica per alimentar les bateries, no pas per fer moure les rodes del cotxe. Aquesta nova versió arribarà al mercat durant l’estiu del 2022.

stats