Un terç dels cotxes ja tenen més de vint anys: l'antiguitat del parc d'automòbils continua augmentant
Més del 25% dels vehicles no tenen cap distintiu ambiental

L'antiguitat del parc d'automòbils que circula per les nostres carreteres continua creixent i ja se situa en els 14,5 anys de mitjana, una dada 0,3 anys superior en comparació amb els 14,2 anys que es van registrar l'any 2023. Aquesta xifra és encara superior si analitzem la resta dels vehicles. Ens trobem que els industrials són els més antics del parc amb una mitjana de 15,1 anys, però a poca distància dels comercials, amb 14,7 anys. Pel que fa als autobusos, són els més "joves" amb 11,5 anys de mitjana.
Malgrat el que constata l'informe elaborat per IDEAUTO d'acord amb les dades de la DGT, resulta curiós que el parc mòbil de l'estat hagi augmentat al llarg de l'any passat en un 1,9% en comparació amb el 2023, amb un total de 31.301.881 vehicles registrats. A més, resulta especialment significatiu que el pes dels vehicles de més de vint anys estigui consolidant el seu creixement, i que representin el 27,7% del volum total del parc i arribin als 8,7 milions de vehicles, un 11,2% més respecte a l'any 2023.
Menys vehicles sense etiqueta, però pocs ECO o 0
Els vehicles que no disposen de cap tipus d'etiqueta mediambiental continuen representant més del 25% del total del parc mòbil, però, tot i això, la xifra total d'aquest tipus de vehicles s'ha rebaixat en un 6,9% respecte a l'any 2023, i s'ha situat en 8.413.586 unitats. Amb tot, aquesta reducció no va estrictament lligada a l'aparició de més vehicles amb etiquetes ECO i 0. I és que, malgrat que aquests distintius hagin augmentat en comparació amb el 2023, el seu pes encara és poc rellevant.
Així, els cotxes amb etiqueta ECO han augmentat en un 30%, mentre que els 0 ho han fet en un 34,9%. Però com que les xifres totals són tan baixes, malgrat aquest espectacular augment, la quota dels ECO és del 5,8% i la dels 0 de tan sols l'1,6% del total de vehicles. El que sí que resulta interessant és que en aquest augment de vehicles electrificats hi tinguin molt pes els industrials i els autobusos, que han crescut un 73,8% i gairebé un 60%, respectivament.
El dièsel és encara el preferit
Les normatives anticontaminació estan a l'ordre del dia i tots els fabricants aposten (voluntàriament o obligada) pels vehicles híbrids i elèctrics, però resulta molt curiós que l'informe d'IDEAUTO reveli que els vehicles de dièsel segueixen sent majoria al parc espanyol; gairebé tres de cada cinc vehicles (58,9%) utilitza aquest combustible, i es redueixen en tan sols un 0,5% respecte al 2023 i se situen en 18.427.111 unitats totals. Pel que fa als de gasolina, representen el 33,8% del parc.
En aquest sentit, José López-Tafall, director general d'ANFAC, ha afirmat que “el 2024 van seguir en circulació més de 8,5 milions de vehicles amb més de vint anys d'antiguitat, cosa que resulta especialment preocupant no només si parlem de reduir emissions, sinó perquè incorporen menys sistemes ADAS i de seguretat que els vehicles nous”.
López-Tafall també assegura que des d'ANFAC insisteixen "en la necessitat que el ciutadà conegui els avantatges d'un vehicle nou i que els pot millorar la qualitat de vida i facilitar la conducció". "Un vehicle nou, sigui quina sigui la seva tecnologia, sempre serà millor que un vehicle de més de deu anys d'antiguitat, no només perquè beneficia la reducció d'emissions, sinó perquè beneficia directament tenir a les nostres carreteres i ciutats vehicles més segurs i avançats tecnològicament".
Sigui com sigui, no sembla pas fàcil revertir la tendència ascendent de l'edat del parc mòbil espanyol, especialment si tenim en compte els preus, que han augmentat sense aturador al llarg dels últims anys. I el que és encara pitjor: actualment no existeix cap indicador que pugui anticipar que aquests preus baixaran en un futur pròxim.