104 models de cotxe tenen disponibles els manuals d'usuari en català
Actualment 10 fabricants inclouen el català al seu catàleg de serveis, una xifra augmenta any a any
Les dades no enganyen: només parla en català habitualment un de cada quatre joves i el 28% de catalanoparlants l'abandonen sovint en la seva vida quotidiana. Però això no vol dir que de mica en mica no es vagin fent petits esforços per mirar de recuperar la llengua allà on abans es parlava o introduir-la allà on abans no hi havia estat present. Precisament això últim és el que estan fent cada cop més marques de cotxes, que ofereixen als clients manuals d'usuari en català.
És el cas dels fabricants Cupra, Ford, Lexus, Mazda, Seat, Silence, Tesla i Toyota, als quals s’han afegit darrerament Skoda i Volkswagen. I encara millor: la secretaria de Política Lingüística treballa amb l'Associació Nacional de Fabricants i Camions (Anfac) per introduir el català a les 41 marques que té associades, així com amb tres nous fabricants xinesos que han aterrat fa relativament poc a Catalunya: BYD, Chery i Link&Co.
Un augment molt notable en pocs anys
Només cal una dada per deixar clar quin ha estat el creixement de la llengua al sector de l'automòbil els darrers anys: si el 2019 tan sols disposaven de manuals d'usuari en català un total de 18 vehicles, actualment ja en són 104. Com no podia ser d'una altra manera, Seat i Cupra són els fabricants que més han apostat per la llengua, de manera que tant els models Alhambra, Arona, Ateca, Ibiza, Leon, Mii, Tarraco i Toledo de Seat com tots els models de Cupra disposen de manuals d'usuari en català. A més, les dues marques han incorporat l'idioma en el menú d’accessibilitat web per facilitar la navegació a la gent gran i a persones amb discapacitat auditiva, motriu, visual, amb dislèxia o amb discapacitats cognitives.
Pel que fa a la resta de marques esmentades, Ford ha integrat el català en els manuals del Puma, l'Explorer i el Mustang Mach-E des de l'any 2021. A més, la cartera de serveis de la marca nord-americana (que recull informació referent a la garantia, el manteniment, les reparacions i l'assistència) també està en català. Toyota és una altra de les marques que aposta per la llengua. En aquest cas el fabricant japonès disposava de 7 manuals en català l'any 2019, xifra que va augmentar fins a 26 l'any 2022 i que actualment ja arriba a 30. Per la seva banda, la divisió de vehicles de luxe, Lexus, va passar dels 3 del 2019 i dels 9 del 2022 als 33 actuals.
Un altre fabricant que aposta pel català és Tesla, que va començar a introduir els manuals digitals en català l'any 2020 i que actualment els té disponibles per a tota la gamma, tret del nou Cybertruck. I no ens podem oblidar de Mazda, que ha introduït el català en els seus 11 models disponibles.
Les darreres incorporacions
Enguany han inclòs el català a les guies del conductor dos fabricants més: Volkswagen i Skoda. I si aquesta notícia ja d'entrada és destacable, per l'enorme volum de vendes que registren al nostre país les dues marques, encara ho és més si tenim en compte que Volkswagen ha introduït el català a la web específica de guies d'usuari i que Skoda ofereix els manuals en català a la web, a l'aplicació mòbil MySkoda i als serveis d'infoentreteniment dels vehicles.
I, finalment, cal destacar que l'empresa catalana Scutum Logistic, comercialitzadora de la marca Silence, també inclou manuals d'usuari en català per als seus productes, com per exemple el petit S04 Nanocar. Així doncs, si tot plegat continua la mateixa progressió i la secretaria de Política Lingüística manté el contacte amb les marques associades a l'Anfac, és possible que d'aquí a un temps repetim la notícia, però amb molts més fabricants i models.