Motor
Motor Competició 22/10/2021

Sanz, Garcia i Betriu triomfen a l’'off road' internacional

Josep Lluís Merlos
2 min
Laia Sanz

Les previsions més optimistes dels pilots catalans del motociclisme de muntanya s’han complert i la temporada 2021 s’acaba amb un balanç de resultats espectacular. Pocs dies més tard que Laia Sanz s’emportés el catorzè títol mundial de trial –vuit anys després d’haver deixat aquesta especialitat–, la pilot de la firma gironina Gas Gas s’adjudicava a França aquest passat cap de setmana el sisè campionat mundial d’Enduro, una modalitat que havia abandonat a finals del 2017. El palmarès de la de Corbera és impressionant, perquè a aquests 20 diplomes s’hi afegeixen els obtinguts al Trial de les Nacions, les medalles als X-Games i els resultats espectaculars assolits a les onze edicions del Dakar que ha fet.

Jaume Betriu

“Per a mi aquests dos títols són una recompensa extraordinària després de dos anys en què he patit molt físicament per culpa d’algunes malalties estranyes i en què, contràriament al que molta gent pensa, m'he pogut entrenar la meitat que les meves rivals”, ens explica la Laia. I entre aquestes rivals, cal fer esment de dues catalanes que també han reeixit moltíssim aquest 2021: Berta Abellán, tercera al Mundial de trial, i la manresana Mireia Badia, subcampiona del món d’enduro femení.

Els homes també han destacat moltíssim enguany. El surienc Josep Garcia ha obtingut el segon títol mundial a la categoria Enduro2, després del que va obtenir el 2017. “He estat tres temporades competint al WESS, un certamen molt diferent del Mundial d’enduro. I quan he tornat he comprovat que tornar a agafar el ritme era el desafiament més important que havia de superar”, comenta el pilot de KTM que, a més, ha obtingut el subcampionat en la classificació conjunta de totes les categories, l’EnduroGP, que s’ha adjudicat l’anglès Brad Freeman. Garcia ha d’estar molt satisfet del conjunt de la temporada perquè aquest any ha sigut el guanyador de la classificació absoluta dels Sis Dies, que van disputar més de sis-cents pilots de gairebé quaranta països, a Itàlia; un resultat d’un mèrit increïble.

Josep Garcia

La celebració del curs esportiu a casa de la Laia ha estat doble perquè als seus dos mundials s’hi ha afegit el subcampionat del seu company, Jaume Betriu, en la categoria Enduro3. L’any passat el de Coll de Nargó ja va fer el mateix resultat internacional: “Però aquest cop estic molt més content perquè els resultats han sigut molt millors. En les sis curses disputades he quedat entre els dos primers en cinc, i en l’altra he fet tercer. No em puc pas queixar!”, rebla tot satisfet el pilot, que d’aquí quinze dies intentarà anul·lar les opcions favorables a Josep Garcia per obtenir el Campionat d’Espanya en l'última cursa puntuable de l’any, que han de disputar a Antas (Almeria).

Quan aquest campionat s’acabi, Betriu centrarà tots els objectius en el pròxim Dakar, en el qual la seva xicota deixarà de ser una rival més perquè la Laia el farà sobre quatre rodes.

stats