Motor
Motor Competició 22/10/2021

Josep Rovira 'Paxau': el motociclisme català perd un tècnic de luxe

1 min
Un dels primers tècnics d'Àlex Crivillé va ser el Josep Rovira

Aquesta setmana ha mort un dels preparadors tècnics més importants que ha tingut el motociclisme català en els últims temps. Josep Rovira, nascut a Gurb (Osona) fa 69 anys, deixa com a llegat una trajectòria en l’esport del motor impressionant. En Paxau, com tothom el coneixia, es va fer molt famós gràcies a les preparacions per a motos de tota mena que desenvolupava al seu taller de Torelló, primer en el camp del motocròs –va ser una peça clau en la trajectòria esportiva d’un pilot magnífic com va ser Toni Arcarons– i més tard en el del trial.

Precisament en aquesta modalitat va ser un dels precursors de marques com Merlin –amb companys de viatge com Ignasi Bultó i Pere Arpa– o Gas-Gas, al costat dels seus fundadors, Narcís Casas i Josep Maria Pibernat. La seva creativitat també va ser molt decisiva en el naixement de la marca Sherco, impulsada entre altres per Andreu Codina.

Les preparacions de PXC –marca comercial que rebien les seves creacions tècniques– van ser fonamentals en la trajectòria de pilots com Jordi Tarrés, Gabino Renales i molts d'altres durant una trajectòria de més de quaranta anys d’ofici. Una de les facetes més desconegudes d'en Paxau va ser el seu treball com a preparador de l’Honda MBX de l’equip Taulé, amb la qual Àlex Crivillé es va donar a conèixer gràcies a la victòria al Critèrium Solo Moto del 1986. Els grans titulars se’ls emporten sempre els pilots, però en els esports mecànics sense la feina de tècnics com Rovira les estrelles no podrien lluir amb la mateixa intensitat.

stats